DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România pierde cel puțin 1 miliard de euro din cauza neîncasării impozitului pe profitul real

Prim-Vicepreședintele PNL Andreea Paul a transmis Agenției Naționale de Administrare Fiscală o întrebare parlamentară cu privire la pierderile anuale la bugetul de stat din cauza neîncasării impozitului pe profitul real în urma abuzurilor prețurilor de transfer.

Vă redăm integral textul întrebării parlamentare:

Pentru: Agenția Națională de Administrare Fiscală

În atenția:   Domnului Președinte Gelu Ştefan Diaconu

Din partea: Doamnei deputat Paul Maria Andreea

Tema: România pierde anual cel puțin 1 miliard de euro la bugetul țării din cauza neîncasării impozitului pe profitul real în urma abuzurilor prețurilor de transfer

România pierde anual cel puțin 1 miliard de euro la bugetul țării din cauza neîncasării impozitului pe profitul real în urma abuzurilor prețurilor de transfer pe piață prin care se exportă profiturile companiilor multinaționale în străinătate sau prin tranzacțiile dintre entităţile afiliate derulate între persoane juridice române, conform propriilor estimări. Termenul de prescripție al acestor fapte este de 5 ani, cu excepția celor asociate faptelor penale pentru care termenul de prescripție este de 10 ani.

Codul fiscal și Codul de procedură fiscală oferă cadrul legislativ și instrumentele necesare începând cu anul 2010 pentru a le depista prin control și, după caz, prin aplicarea de ajustări și sancțiuni. OECD ne-a făcut recomandări de bună practică, iar UE a adoptat liniile directoare și Codul de conduită în domeniu.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

  1. Câte inspecții fiscale ale dosarelor prețurilor de transfer în România s-au operat anual de către ANAF, în perioada 2010-2015? Dar la nivelul județelor în anul 2015?
  2. Câte rapoarte ale ANAF s-au încheiat anual cu sancțiuni, în perioada 2010-2015? Dar la nivelul județelor în anul 2015?
  3. Care este cuantumul anual al încasărilor efective la bugetul țării din sancțiunile imputate în aceeași perioadă? Dar la nivelul județelor în anul 2015?
  4. Care sunt cele mai sensibile sectoare sau categorii de agenți economici din acest punct de vedere?

Vă rog să ne răspundeți în scris la întrebarea parlamentară formulată. Acest demers răspunde la o provocare majoră economică și bugetară: scăderea încasărilor din impozitul pe profit de la 2% din PIB în anul 2010, la 1,8% din PIB în anul 2014.

Vă mulţumesc,

Andreea Paul

Prim-Vicepreședinte PNL

Impozitul pe profit încasat în România

% PIBMld lei
20102,010,11
20111,910,3
20121,810,85
20131,710,92
20141,812,24
2015 (ian - nov)1,913,54

Sursa datelor: MFP, ian 2016

Untitled

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.