Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România ratează o fereastră importantă spre tehnologii de ultimă generație: 13 state europene își unesc forțele în industria cip-urilor

UE Uniunea europeana

Germania, Franţa, Spania şi alte zece state membre ale Uniunii Europene au anunţat luni că îşi unesc forţele pentru a investi în tehnologii din domeniul procesoarelor şi semiconductorilor, în încercarea de a ajunge din urmă SUA şi Asia, transmite Reuters. România nu se află printre participanți.

Citește și: SIMULAREA mandatelor în noul Parlament: PSD își taie partea leului la redistribuire. AUR face grup și la Senat

În prezent, Europa controlează doar 10% din piaţa globală a semiconductorilor, evaluată la 440 miliarde de euro, iar UE se bazează pe cipurile produse în străinătate. O astfel de dependenţă sporită de cipurile şi alte produse fabricate peste hotare a fost scoasă în evidenţă de pandemia de COVID-19. La aceasta s-au adăugat şi îngrijorările de securitate provocate de controlul exercitat de anumite guverne când vine vorba de cipurile străine utilizate în autoturisme, echipamente medicale, telefoane mobile şi reţele de telecomunicaţii.

Astfel, 13 state membre (Belgia, Croaţia, Estonia, Finlanda, Grecia, Italia, Malta, Olanda, Portugalia, Slovenia, Germania, Franţa şi Spania) vor lucra împreună pentru a consolida sistemele electronice şi capacităţile de producţie de ultimă generaţie.

"Aceasta va necesita un efort colectiv pentru a unifica investiţiile şi a coordona acţiunile, atât ale actorilor din sectorul public, cât şi din sectorul privat", a informat Comisia Europeană.

"O abordare colectivă ne poate ajuta să ne folosim atuurile noastre existente şi să îmbrăţişăm noi oportunităţi pe măsură ce procesoarele avansate joacă un rol din ce în ce mai important pentru strategia industrială şi suveranitatea digitală a Europei", a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Cele 13 state membre vor colabora cu companii private pentru a forma alianţe industriale de cercetare şi dezvoltare pentru designul şi producţia de procesoare şi vor încerca să finanţeze astfel de proiecte. De asemenea, se va folosi o schemă europeană intitulată "Proiecte importante de interes european comun, care permite finanţarea în cadrul unor norme UE relaxate privind ajutoarele de stat".

La începutul acestui an, Uniunea Europeană a alocat 145 de miliarde de euro, o cincime din fondurile alocate pentru revenirea economică după pandemia de coronavirus, pentru proiecte în sectorul digital.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.