Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România: reglementări restrictive la consumul de tutun, dar permisive la mâncare și băuturi

Indicatorul celor mai libere sau, din contră, celor mai restructive țări-membre UE în privința reglementării consumului de alcool, tutun, țigări electronice, alimente și băuturi, numit the Nanny State Index, a fost calculat de către Centrul de informare cu privire la politicile europene (The European Policy Information Center – EPICENTER) și poziționează România pe locul 22 între cele 28 de țări analizate.

Indicatorul, calculat pană la 1 ianuarie 2017, include reglementările care au scopul de a descuraja consumul de produse legale, precum cele de mai sus. Acesta nu este corelat cu noua directivă europeană privind standardizarea produsele din tutun și a țigaretelor electronice introdusă în unele state-membre din mai 2016.

Indicatorul ia în calcul reglementări din statele-membre cu impact negativ asupra consumatorilor, care se poate exprima prin următoarele moduri:

– creșterea prețurilor (prin impozitare sau monopoluri comerciale)
– stigmatizarea consumatorilor
– restricționarea alegerii
– incomodarea consumatorilor
– limitarea informațiilor (cu interdicții de publicitate)
– reducerea calității produselor.

Indicatorul a fost calculat pentru statele EU-28 pe fiecare dintre cele patru componentele (alcool, țigări electronice, tutun, alimente și băuturi răcoritoare) pe o scală cu patru trepte: cel mai puțin libere (least free), mai puțin libere (less free), mai libere (freer), cele mai libere (freast). Țările cu un scor mai mare sunt mai puțin libere, în timp ce țările cu un scor mai mic sunt mai libere în privința reglementării pe categoriile de produse de mai sus.

Tutun: România în categoria I (restrictivă/least free)

Reglementările în domeniul consumului de tutun (taxe, publicitate, ambalaj, interzicerea afișării, interzicerea fumatului, vânzare și alte limitări) situează România printre țările cele mai puțin libere, alături de Marea Britanie, Irlanda, Franța, Finlanda, Grecia și Croația, cu mențiunea că este ultima din această categorie. Față de Marea Britanie, cel mai puțin permisivă, având un scor de 91 de puncte din 100, România a obținut 52,9/100. Cele mai permisive țări sunt: Portugalia, Danemarca, Suedia, Austria, Germania, Luxemburg și Republica Cehă (26,9).

Țigări electronice: România în categoria II (mai puțin liberă/less free)

Reglementările în domeniul comercializării și utilizării de țigări electronice (interzicere, publicitate, taxe specifice, interziceri interne) situează România în categoria țărilor mai puțin libere (less free), având un scor de 24 de puncte din 100, față de 43,4 – Polonia (în aceeași categorie cu România), 59,4 – Finlanda  (din această categorie făcând parte și: Ungaria, Grecia, Spania, Belgia și Portugalia) și 10 – Suedia (din aceeași categorie făcând parte și: Republica Cehă, Estonia, Irlanda, Olanda și Marea Britanie).

Alcool: România în categoria a III-a  (liberă/freer)

Reglementările în domeniul consumului de alcool (taxe, publicitate și alte restricții) situează România printre țările mai libere (freer). Cel mai puțin libere țări sunt: Finlanda, Suedia, Irlanda, Marea Britanie, Franța, Latvia, Estonia, iar cele mai libere – Luxemburg, Belgia, Slovacia, Republica Cehă, Portugalia, Germania și Spania. România a obținut un scor de 16,8 față de 87,1 Finlanda, respectiv 8,3 Spania sau 21,9 Italia (în aceeași categorie cu România).

Mâncare și băuturi nealcoolice: România în categoria a IV-a (cea mai liberă/freest)

Reglementările în domeniul consumului de mâncare și băuturi nealcoolice (taxe, automate, băuturi energizante, publicitate, limite obligatorii) situează România printre țările cele mai libere (freest). Cel mai puțin libere țări sunt: Ungaria, Franța, Letonia, Marea Britanie, Lituania, Belgia și Danemarca, iar cele mai libere state – Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Luxemburg, Malta, Olanda, România, Slovacia, Spania. România a obținut un scor de 0 puncte din 100 față de 28 – Ungaria, cel mai puțin permisivă în privința reglementărilor pe această dimensiune.

Studiul a relevat câteva aspecte importante pentru România:

  • România reglementează publicitatea la alcool destul de dur, existând o interdicție asupra reclamei la televizor înainte de ora 22:00 pentru băuturi spirtoase, în schimb, la bere și la vin se poate face publicitate în orice moment.
  • taxele pe tutun sunt ridicate și există o interdicție pentru automatele de vânzare a țigărilor. La 17 martie 2016, România a introdus una dintre cele mai dure interdicții ale Europei privind fumatul la locul de muncă, inclusiv în baruri și restaurante. Doar aeroporturile și închisorile au fost scutite de acestă interdicție. După protestele publicului, Parlamentul a analizat modificarea interdicției în schimbul amenajării de locuri speciale pentru fumat, însă acest lucru a fost respins în octombrie.
  • țigările electronice sunt interzise în transportul public. Comercializarea acestora este legală, dar în 2016 a fost introdusă o taxă pentru țigări electronice de 0,10 EUR pe ml de lichid. Vânzările transfrontaliere de țigări electronice sunt interzise.

Sursa: text preluat de pe site-ul think-tank-ului INACO - Inițiativa pentru Competitivitate, http://inaco.ro/2017/05/12/romania-in-categoria-tarilor-mai-putin-permisive-in-privinta-reglementarii-consumului-de-alcool-tutun-si-tigari-electronice/ care sintetizează studiul The European Policy Information Center – EPICENTER, The NANNY INDEX 2017. The best and worst countries to eat, drink, smoke, & vape in the EU, http://nannystateindex.org/wp-content/uploads/2017/05/NSI-Full-no-back-pages.pdf, p. 62-63.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.