Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România și alte 15 state UE au refuzat suplimentarea comenzilor de vaccin Moderna (Politico)

Peste jumătate din țările UE, printre care și România, nu au comandat atât de multe doze de vaccin Moderna pe cât ar fi putut, relatează Politico.  România primește în jur de 6 milioane de doze de Moderna în trimestrul 3 și 4 potrivit situației actuale.

Citește și: Florin Cîțu DĂ FLIT contestatarilor: interzicerea cumulului pensie - salariu de la stat NU va bloca niciu domeniu

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyás, a publicat un calendar de livrări de două pagini cu privire la acordul de achiziție încheiat de UE cu Moderna, după ce partidele de opoziție au acuzat guvernul că nu cumpără destule vaccinuri din vest.

Astfel, potrivit documentului publicat de Gulyás, 16 state au renunțat la doze suplimentare de Moderna. Este vorba de Polonia, România, Belgia, Grecia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Irlanda, Lituania, Slovenia, Letonia, Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta.

El a confirmat pe Facebook că guvernul Ungariei nu a cumpărat atât de multe doze Moderna pe cât ar fi putut pentru că dozele ar fi ajuns prea târziu în 2021.

Comisia Europeană are două contracte cu Moderna pentru un total de 460 de milioane de doze. Primul contract al Comisiei cu Moderna a asigurat țărilor UE 80 de milioane de doze inițiale și include o achiziție inițială de 90 de milioane de doze.

UE a realizat această opțiune în decembrie. Comisia a semnat apoi un al doilea contract cu Moderna în februarie pentru alte 300 de milioane de doze.

Comenzile suplimentare pentru Moderna ar fi sosit într-un moment în care ar exista deja suficiente vaccinuri din alte surse, a scris Gulyás.

Aceeași pare să fie situația și pentru România, potrivit unor surse guvernamentale.

”Oricum vin 150 de milioane de doze pe Europa, cam 6 milioane de doze Moderna revin României în trimestrul 3 și 4 și nu mai era nevoie și de aceste doze suplimentare care veneau oricum cu întârziere. Ar fi fost aproximativ 3 milioane de doze suplimentare pentru România, însa autoritățile nu au considerat ca mai sunt neaparat necesare”, susțin surse guvernamentale.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis HotNews că formularea unui raspuns pe marginea aspectului semnalat nu este de competenta CNCAV.

Calendarul arată, de asemenea, că Portugalia, Austria și Croația au făcut comenzi mai mici pentru al doilea lot de doze Moderna. Germania și Danemarca au optat amândouă pentru doze suplimentare. Germania, care a comandat inițial 14 milioane de doze, a făcut o a doua comandă de peste 35 de milioane; Danemarca a făcut o a doua comandă de aproape 5 milioane, o creștere față de prima sa comandă de peste 1 milion.

Calendarul, care nu este datat, pare să arate doar livrările din primul contract al UE, deci nu este clar dacă aceste țări au făcut comenzi atunci când Comisia a semnat un al doilea contract cu Moderna în februarie.

Moderna va furniza 10 milioane de doze în primul trimestru al anului 2021, urmate de 35 de milioane atât în ​​trimestrul doi, cât și în cel de-al treilea, conform acordului UE. Al doilea lot de 80 de milioane de doze va fi livrat începând cu al treilea trimestru al anului 2021. Primele 150 de milioane de doze din al doilea contract al Comisiei vor ajunge în 2021 și în 2022.

Ministrul Gulyás a acuzat compania că este prea lentă în livrările sale, scriind că respectarea efectivă a contractului „progresează mai rău” decât în calendarul inițial.

Ungaria este singura țară din UE care administrează în prezent atât vaccinurile chinezești, cât și cele rusești, pe lângă cele occidentale.

Livrările Moderna către UE au fost mai mici pe tot parcursul lunii februarie, uneori până 25% mai puțin într-o săptămână. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Moderna „rămâne pe drumul cel bun” pentru a-și atinge obiectivele trimestriale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.