Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romanii de pretutindeni - o prioritate pentru noi!

content-image

Propunerea proiectului de lege pentru modificarea și completarea legii nr. 299/2007 cu privire la sprijinul acordat românilor de pretutindeni este motivată de necesitatea armonizării dispozițiilor legale incidente cu situația actuală existentă în comunitățile românești, a corelării prevederilor legii nr. 299/2007 cu privire la sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu dispozițiile Legii nr. 321/2006 care reglementează regimul acordării finanțărilor nerambursabile, precum și a eficientizării activității desfășurate la nivelul instituției noastre.

Statul român, prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni este implicat activ în păstrarea, afirmarea și promovarea identității etnice, culturale și religioase a românilor de pretutindeni, motiv pentru care, se impune ca măsurile cadru adoptate în vederea sprijinirii acestora, să fie adaptate noilor necesități ivite de-a lungul timpului în rândul comunităților românești din afara granițelor, îndeosebi a celor din emigrație, aflate într-o permanentă dinamică.

Prezentul proiect de lege este motivat îndeosebi de interesul pe care îl are statul român de a intensifica acțiunile de consolidare identitară a comunităților de români din afara granițelor.

Extinderea ariei de acordare a unor drepturi românilor din afara granițelor, fundamentată pe delimitarea clară a categoriei aparținând românilor de pretutindeni, va contribui inclusiv la îmbunătățirea imaginii României și a percepției asupra prezenței românești în statele unde regăsesc aceste comunități.

Totodată, dezvoltarea și consolidarea mediului asociativ va contribui la evoluția democratică și europeană a românilor de pretutindeni, precum și la instituirea unor relații bazate pe transparență, profesionalism, eficiență, credibilitate și inițiativă.

În contextul menționat, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni își va consolida rolul unui important partener pentru orice asociație sau organizație care propune proiecte sau poate produce rezultate concrete pentru comunitățile românești din afara granițelor.

Printre altele noile modificari legislative, aduc :

– posibilitatea accesarii de fonduri europene de catre MpRP.

- posibilitatea ca autoritatile locale sa acorde diferite ajutoare.

- detașarea personalului MRP în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe sub forma atașaților diplomatici pentru comunitățile românești din străinătate;

– acordarea de burse de studiu în vederea aprofundării cunoștințelor de limba română și pentru afirmarea identității;

– înființarea Agenției pentru Cercetare, Strategie și Sprijin pentru Diaspora, având rol de sinteză și analiză cu privire la domeniul protecției drepturilor diasporei. Aceasta se va ocupa cu elaborarea de pachete de informații și campanii de diseminare de informații pentru tematici de interes în rândul românilor aflați în afara granițelor precum: oportunitățile de accesare a finanțărilor nerambursabile din fondurile naționale și europene, identificarea și explicarea în detaliu a facilităților  fiscale pentru demararea de afaceri, investiții, prezentarea opțiunilor de formare profesională, educațională etc. existente în România.

Legea urmează să fie promulgată.

 

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.