Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu va EXPLODA. Decizia care îl îngroapă pe Victor Ponta

basescu

Fostul președinte, Traian Băsescu, cu siguranță nu va rămâne impasibil la această informație. După ce l-a acuzat, în ultimii ani, pe Victor Ponta că a subminat economia națională prin "matrapazlâcul pe care l-a făcut" cu firma KazMunaiGaz în cazul Rompetrol, acum decizia kazahilor nu va face decât să pună paie pe foc în acest război.

China Energy Company anunță printr-un comunicat că au cumpărat 51% din acțiunile Rompetrol. Valoarea celei mai mari companii petroliere ajunge la 1 miliard de dolari. KazMunaiGaz rămâne totuşi cu un pachet de 49% din întreaga afacere.

Cele mai importante sunt reţeaua de 750 de benzinării sub marca Rompetrol, a doua ca extindere din ţară. Mai sunt şi cele două rafinării Petromidia şi Vega, care, împreună, au avut o pierdere de 225 de milioane de euro anul trecut.

Epoca politicienilor jurnalişti: Câţi jurnalişti din ţară renunţă la gazetărie pentru primărie

Însă în 2015, Rompetrol Rafinare a intrat pentru prima oară pe profit după ce Petromidia a avut cea mai mare producţie de carburanţi de la înfiinţarea sa în 1979.

În ianaurie 2013, Victor Ponta i-a dat afacerea Rompetrol pe mână ministrului pentru Energie, Constantin Niţă. Pe 15 februarie se semna un acord cu KazMunaiGaz, iar trei zile mai târziu se suspenda procesul intentat de statul român în 2010 pentru recuperarea datoriilor.

Memorandumul cu Rompetrol pentru stingerea litigiului şi, implicit, ştergerea datoriilor istorice ale companiei în contul unor investiţii promise, a fost semnat în februarie 2013, statul fiind reprezentat de OPSPI.

Pe scurt, statul a acceptat să vândă 26% din pachetul său cu 200 de milioane de dolari, luându-şi măsuri de precauţie ca restul de 18% să nu poată fi diluat de KazMunaiGaz timp de 3 ani.

La momentul respectiv, Traian Băsescu i-a reproșat lui Ponta că a încercat să scoată prin lege "matrapazlâcul pe care l-a făcut" cu firma KazMunaiGaz în cazul Rompetrol.

"Domnul Ponta este corupt, vă dau doar câteva elemente: a încercat să scoată prin lege matrapazlâcul pe care l-a facut cu Kazmunai în cazul Rompetrol. Statul român trebuia să primească 580 de milioane de dolari, domnul Ponta a încercat să scoată o lege, am intervenit la Curtea Constituțională, s-a dovedit ca n-avea dreptul să scoată o lege și atunci a scos o hotărâre de guvern prin care în loc să solicite să primească datoria de 580 de milioane de dolari, a primit sau a fost de acord să primească doar 200 de milioane de dolari, pe care vă confirm că până astăzi nu i-a primit statul roman. Mai mult decât atât, s-a încheiat un protocol cu Kazmunai prin care se instituie un fond de investiții de un miliard de dolari. Nu s-a creat nici măcar biroul la care să stea presedintele acestui fond, darămite fondul de 1 miliard de dolari", a spus Băsescu.

Radu Tudor aruncă BOMBA: Victor Ponta revine la conducerea PSD

Cronologia unei afaceri

Octombrie 2003 – Prin ordonanţa OUG 118/ 2003, Guvernul Năstase reglementează subscrierea integrală de către statul român a tututor obligaţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) rezultate din conversia unei creanţe a rafinăriei Petromidia, în valoare totală de 570,3 milioane euro (aproximativ 762 de milioane de dolari), cu scenadenţa în 7 ani.

August 2007 – Omul de afaceri Dinu Patriciu vinde 75% din grupul Rompetrol, implicit Rompetrol Rafinare, companiei de stat din Kazahstran, KazMunaiGaz, contra sumei de 2,7 miliarde de dolari. 1 miliard, s-a estimat la acea vreme, ar fi fost preţul plătit pentru rafinăria în jurul căreia era construită întreaga afacere.

2003-2009 – Grupul Rompetrol plăteşte dobânzile la termen. În total, 249 de milioane de dolari, după cifrele ANAF.

August 2010 – The Rompetrol Group N.V. achită 54 de milioane de euro (în jur de 70 de milioane de dolari) statului român, în contul datoriei

Septembrie 2010 – Rompetrol majorează capitalul, apoi converteşte datoria rămasă într-un pachet de 44,6% din acţiuni, statul pierzând în acest fel pachetul majoritar pe care miza. Cu câteva zile înainte, ANAF pune sechestru pe activele Rompetrol, menţinut şi în prezent.

Octombrie 2010 – Cu mandat de la Emil Boc, ANAF dă în jdecată Rompetrol, reclamând recuperarea integrală a celor 570,3 milioane euro.

Iunie 2011 – Tribunalul Constanţa respinge acţiunea. ANAF face recurs.

Februarie 2013 – OPSPI acceptă vânzarea unui pachet de 26,69% la preţul de 200 de milioane de euro, cu asigurarea că restul de 18% nu vor fi diluate timp de 3 ani şi cu negocierea unui fond de investiţii cu KMG. La termenul stabilit la trei zile după semnarea înţelegerii, statul cere la Curtea de Apel Constanţa suspendarea procesului ca urmare a soluţionării diferendului pe cale amiabilă.

Mai 2013 – legea care parafează acordul este adoptată în Camera Deputaţilor (21 mai 2013 - din 326 de deputaţi, 233 votează pentru: PSD, PNL, PC, minorităţile şi Dan Cristian Popescu de la Forţa Civică) şi în Senat (28 mai 2013 – 83 de voturi pentru, 8 contra şi 4 abţineri), dar este întoarsă de preşedintele Băsescu la reexaminare.

2004-2012 – obligaţiile fiscale achitate de Rompetrol la bugetul de stat sunt de 24.312.276.819 lei, din datele ANAF.Totodată, Guvernul ia în calcul, în nota explicativă a memorandumului că, "după data anulării creanţelor" echivalentul în dolari a sumei achitate cu titlu de obligaţii bugetare "se ridică la aproximativ 8.673 milioane de dolari", luând ca sursă datele Rompetrol Rafinare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.