Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia pierde unul din cei mai mari importatori de grâu, după ce a făcut figuri pe preț

World Grain
grau

Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori mondiali de grâu, va opta pentru aprovizionarea cu aproape o jumătate de tonă de grâu din Franţa şi Bulgaria, după ce Moscova a blocat livrarea de cereale ruseşti, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Moscova a obiectat contra tranzacţiei avantajoase, susţin sursele. Este a doua oară în ultimele luni când achiziţionarea de grâu rusesc de către Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt s-a confruntat cu dificultăţi, în condiţiile în care Rusia încearcă să impună un plafon de preţ neoficial.

GASC, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a convenit achiziţionarea a 480.000 tone de grâu rusesc prin negociere, a anunţat la începutul lunii Ali El-Mosilhy, ministrul responsabil cu aprovizionarea. Preţul se situa la 270 de dolari/tonă C&F (preţ şi navlu), mai scăzut decât plafonul de preţ neoficial pe care încercau atunci să-l implementeze oficialii ruşi. Câteva zile mai târziu, Egiptul a anunţat că traderul de cereale Solaris va avea opţiunea de a face aprovizionarea indiferent de origine.

Solaris şi Ministerul Agriculturii din Rusia nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

Porturile ruseşti de unde se transportă grâul sunt inundate după două recolte consecutive majore. Totuşi, surplusul pune presiune pe preţurile locale, determinând oficialii ruşi să impună un plafon de preţ neoficial.

Egiptul suferă în prezent de pe urma unei crize valutare după ce războiul din Ucraina a provocat o undă de şoc economiei egiptene, în condiţiile în care peste 70 de milioane dintre cei 103 de milioane de egipteni depind de programul guvernamental de subvenţionare a pâinii.

Anul trecut, Ministerul Aprovizionării din Egipt a început să cumpere grâu direct de la furnizori pentru a putea negocia preţuri mai bune în perioade de incertitudine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.