Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, răspuns vehement pentru SUA după decizia Trezoreriei: 'Plata datoriilor se poate efectua în ruble'

sua rusia

Federația Rusă, în absența unei licențe din partea Trezoreriei SUA, care permite efectuarea plăților datoriei publice externe în dolari, o va deservi în ruble, a anunțat Ministerul rus de Finanțe.

Anterior, OFAC (divizia Trezoreriei SUA responsabilă cu executarea sancțiunilor) a informat că licența, care permitea tranzacțiile necesare pentru a primi plățile aferente obligațiilor de datorie ale Ministerului de Finanțe al Federației Ruse și ale Băncii Rusiei pentru o perioadă de până la 25 mai, nu va fi prelungită.

Decizia Trezoreriei SUA de a refuza prelungirea licenței pentru ca investitorii să primească plăți pentru datoria de stat a Federației Ruse încalcă în primul rând drepturile investitorilor străini în instrumentele de datorie rusești și subminează încrederea în infrastructura financiară occidentală, a precizat Ministerul finanțelor din Federația Rusă într-un comunicat.

"Ministerul de Finanțe al Rusiei, în calitate de debitor responsabil, își confirmă disponibilitatea de a continua deservirea și rambursarea tuturor obligațiilor de datorie. Având în vedere că refuzul de a prelungi această licență face imposibilă continuarea deservirii datoriei externe a statului în dolari SUA, plățile se vor face în moneda Federației Ruse, cu posibilitatea conversiei ulterioare a acestora în moneda inițială a obligației prin ONG-ul SA National Settlement Depository (NSD) în calitate de agent plătitor", a precizat ministerul.

"Situația actuală nu are nimic de-a face cu situația din 1998, când Rusia nu avea suficiente fonduri pentru a-și achita datoriile. Acum banii sunt acolo, iar disponibilitatea de a plăti este, de asemenea, prezentă. Această situație creată artificial de o țară neprietenoasă nu va afecta calitatea vieții rușilor", a declarat ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov, ale cărui cuvinte sunt citate în mesaj.

Context

Anunţul SUA intervine cu două zile înainte de următorul termen de plată pentru Moscova, care se referă la puţin peste 100 de milioane de dolari ca dobândă pentru două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi plătită în mod explicit în ruble.

În vigoare de la începutul sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, ca represalii la războiul din Ucraina, această excepţie a permis Moscovei să scape de incapacitatea de plată.

Ea a fost decisă de Washington pentru "a permite o tranziţie ordonată şi investitorilor să-şi vândă titlurile", a explicat săptămâna trecută secretarul american al Trezorerie, Janet Yellen.

Demnitarul american a subliniat atunci că această scutire "probabil" va lua sfârşit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.