Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușinos! România, pe ultimul loc în UE la capitolul donării de sânge. 56 % dintre români se tem să doneze

bioclinica.ro
donare sange

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeana la capitolul donării de sânge, o arată datele unui studiu realizat de Societatea Română de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice (SORMA) în parteneriat cu Asociația Smart Society. Studiul arată că 46% dintre români au foarte puține informații despre donarea de sânge, iar 7% spun ca nu ar dona indiferent de situație.

Ce scuze găsesc oamenii pentru a nu dona sange, a spus la RFI Dragos Mutascu, președintele asociației Smart Society, unul dintre autorii studiului, fondator al aplicației Donorium:

“Toată lumea are probleme cu lipsa timpului. Doar că, dacă ne dorim cu adevărat să facem un act caritabil și să salvăm două vieți, se poate găsi timp pentru asta. Deci unele scuze intră în categoria mituri, iar altele, pe locul 1, sunt temerile. 56 % dintre români se tem să doneze. Temerile stopează actul donării. Asta au răspuns oamenii din studiul organizat de noi împreună cu SORMA. Temerile sunt de mai multe feluri: frică de ace, teamă că se vor simți rău, teamă că vor contacta boli și așa mai departe, inclusiv teama legată de efecte negative asupra sănătății. Se pare că și în aceste temeri sunt o mulțime de mituri. Se pare că românii nu știu că, de fapt, donarea de sânge este un lucru care ajută la sănătatea personală. Atunci când donezi sânge, de exemplu, îți scade riscul de boli cardiovasculare și o grămadă de alte lucruri pozitive au loc în momentul donării de sânge. Am constatat că românii sunt mult mai predispuși să doneze sânge dacă cineva le povestește experiența lor și le explică faptul că totul e sigur. Acesta pare să fie unul dintre motivele principale, iar pe locul 2, avem cu 32% lipsa informațiilor. Adică românii nu cunosc ce înseamnă donare de sânge, nu cunosc ce presupune, care sunt etapele și așa mai departe, cum trebuie să se pregătească.

Rep: Pe ce loc este România în Europa la capitolul donării de sânge?

Dragos Mutașcu: Din păcate, suntem pe ultimul loc la donarea de sânge și pe primul loc la decesul prin boli cardiovasculare în Europa. Bărbații sunt cei mai predispuși la boli cardiovasculare și atunci donarea de sânge și bolile cardiovasculare sunt cumva o situație de win win. Adică dacă merg să donezi sânge, scazi foarte mult riscul să dezvolți boli cardiovasculare pe termen lung.

Speaker1: Cât sânge se prelevă la o recoltare?

Dragos Mutașcu: “La o recoltare se prelevă o cantitate de 450 ml de sânge,  sub 10%  din cantitatea totală de sânge pe care o are corpul și este un proces care provoacă organismul să lucreze, să reînnoiască acel sânge care a fost donat, ceea ce întărește sănătatea donatorilor de sânge și un donator care este într o situație de sănătate critică, să zicem, dacă este victima unei situații care necesită transfuzie de sânge, șansele lui de a rezista în această situație sunt mult mai mari, deoarece corpul este obișnuit să regenereze sângele mult mai bine decât în cazul unei persoane care nu donează.

Rep: Credeți că face statul român suficient pentru a promova donarea de sânge?

Dragos Mutașcu: “37 %  dintre români consideră că statul ar trebui să se implice mult mai mult. Și noi, ca asociație, considerăm că statul ar trebui să se implice mult mai mult în susținerea donării de sânge, pentru că este cumva vaca de muls a sistemului de sănătate, dacă putem s-o numim așa. Toate spitalele au nevoie de sânge pentru intervenții chirurgicale și, în același timp, pare că sistemul de transfuzii din România este cumva uitat în trecut. Adică asta am constatat și noi ca asociație, discutând cu peste 35 de centre de transfuzie în care am implementat aplicația Donorium. Se pare că majoritatea centrelor au o lipsă acută de personal, adică nu le este foarte ușor să proceseze sângele donat. Nu le este foarte ușor să crească numărul de donatori, fiindcă există limitări de personal. Adică e absolut normal că pentru a crește numărul de donatori avem nevoie și de mai mulți medici care să poată să facă consultații medicale și de mai mulți asistenți care să ajute în diverse etape ale donării, precum laboratoarele de analize sau cabinetele de recoltare și așa mai departe. Avem nevoie foarte mare de susținerea statului pentru a îmbunătăți sistemul de transfuzie, pentru a crește numărul de personal, pentru a dota mai bine centrele de transfuzie în așa fel încât să fie totul suficient de bine organizat astfel încât și românii să se simtă în siguranță.  Sunt multe centre din țară în care oamenii merg să doneze și condițiile sunt atât de slabe încât le este teamă pentru sănătatea lor. Și a reieșit asta și din studiul nostru. Dar aș vrea să mai adaug că suntem foarte încântați de faptul că foarte mulți români par deschiși și se arată deschiși către donarea de sânge. Sunt foarte mulți, și anume 98 % dintre românii asociază donarea de sânge cu cel puțin un aspect pozitiv, iar doar 15 la sută dintre ei menționează un aspect negativ în ceea ce privește donarea de sânge. De exemplu, cei care menționează aspecte pozitive, 74% asociază donarea de sânge cu viața, 65% cu umanitatea, 65% cu ajutorul, 40 %cu faptele bune, 37% cu rezolvarea unei nevoi, ceea ce ne face pe noi foarte optimiști în ceea ce privește deschiderea românilor către donarea de sânge.   Dorim să îi invităm pe toți cei care vor să doneze sânge să încerce măcar să o facă, să descarce aplicația Donorium, să completeze chestionarul de eligibilitate, să se documenteze puțin despre donare și dacă se hotărăsc că este momentul potrivit să doneze sânge și dacă reușesc, să mai aducă încă un prieten care să doneze sânge.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.