Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Să ne vindecăm de excepționalismul românesc privind la Brexit

Ce au comun referendumul din Marea Britanie și alegerile de la noi? Destul de multe.

Vreme

În Anglia o să existe furtuni locale care ar putea să țină acasă alegătorii tineri, cosmopoliți și progresiști. În schimb alegători bătrâni și conservatori (pro-exit) vor veni la vot în orice condiții.

Cele două tabere

Linia de fractură este între cei tineri, educați, locuind în mari orașe sau centre universitare (pro-rămânere)  și, pe de altă parte,  cei mai vârstnici, muncitori sau pensionari, locuind în orașe mici sau sate (pro-exit).

(În plus, Marea Britanie are și un clivaj regional. Regiunile cu autonomie sporită - Scoția, Țara Galilor, Irlanda de nord, înclină ferm către rămânere.)

Suspiciuni de fraudă

Pe lângă securizarea alegerilor românești, ce se întâmplă în Marea Britanie pare o glumă. Procesul este foarte simplu și nu impune (în marea majoritate a teritoriului) să prezinți un act de identitate. Sistemul este bazat pe încredere și a funcționat bine sute de ani, dar există preocupare ca, măcar la următoarele alegeri, să se introducă elemente de securitate.

Probleme cu sondajele

Există diferențe între rezultatele sondajelor de opinie, în special între cele online (mai pro-rămânere) și cele telefonice (mai pro-exit). După ce la ultimele alegeri rezultatele sondajelor au subestimat masiv Partidul Conservator, discuția metodologică este foarte deschisă. Ceea ce ar fi de dorit să se întâmple și la noi.

YouGov se pare ca va publica un sondaj (nu exit-poll) la ora închiderii urnelor. Un efort cumva asemănător a făcut la noi, la un moment dat, IRES.

Citiți și: Marea Britanie: Ultimul sondaj înainte de Referendum

Referendumul este, de fapt, consultativ

O, da. Ca să fie obligatoriu, trebuia să existe o prevedere specifică în legea de convocare. Care prevedere a fost în mod convenabil uitată. Există multe speculații privind faptul că Parlamentul ar putea avea mandat legal și chiar democratic să ignore referendumul. Totuși, problema brexitului nu este o invenție politică de moment ci ceva care se discută de mult timp în societate. Îmi vine greu să cred că opinia populară va fi ignorată.

Privind la mersul referendumului într-o democrație matură precum cea britanică,  putem să ne vindecăm de ideea că "precum la noi la nimenea". Multe probleme apar ca fiind aproape identice. Totuși, asemănările au limite. De exemplu, mediile britanice sunt dezamăgite de calitatea slabă a dezbaterilor. Pe de altă parte, românii care au urmărit dezbaterea tind să considere că este mult mai substanțială decât orice vedem în spațiul public românesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.