Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salarii mai mari în firmele private

bani spaga

Salariile angajaţilor din companii vor creşte, în medie, cu 5%, anul acesta. Analiștii economici spun că românii care lucrează în sectoarele auto şi industrie vor primi chiar cu până la 10% mai mult, în vreme ce salariile funcţionarilor din bănci vor îngheţa.

IT-iştii şi inginerii vor avea anul acesta cele mai mari creşteri salariale, cu cinci procente peste media pieţei.

„ În vestul ţării sunt foarte multe companii auto, se extind extrem de rapid, îşi dubleaza-triplează capacitatea. Inginerii sunt cel mai greu de găsit”, spune Mihaela Lupu, directorul unei firme de consultanţă în resurse umane.

Cu toate acestea, inginerii nu primesc salarii foarte mari. În industria auto, aceştia câştigă, în medie, 2.600 de lei pe lună, adică de două ori şi jumătate mai mult decât un simplu muncitor.

Industria este sectorul cel mai generos în privinţa majorărilor salariale, datorită comenzile în creştere. În schimb, angajaţii din comerţ şi cei din bănci îşi vor păstra lefurile de anul trecut. Asta deşi patronii au acum costuri mai reduse cu forţa de muncă, după reducerea contribuţiei la asigurările sociale începând cu 1 octombrie 2014.

„Un prim efect al reducerii cu 5% a CAS a fost transferat sau era în intenţie să fie transferat în salarii. De ce? Pentru că antreprenorii conştienţi, adevăraţi ştiu că trebuie să-şi dimensioneze şi să-şi remunereze personalul astfel încât acesta să fie interesat şi să asigure profitabilitatea companiilor”, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Angajaţii ar trebui sa fie atenţi şi la beneficiile extrasalariale, spun specialiştii.

„Sunt persoane care merg de la un job la altul pentru o creştere de 5% la salariul de bază, dar nu se uită dacă au sau nu un bonus anual, care de fapt înseamnă tot cash, nu se uită la beneficii precum ce tip de abonament am, dacă e cantina subvenţionată sau parţial, pentru că la prânz trebuie să mănânci şi scoţi un ban din buzunar”, spune Mihaela Lupu.

Un studiu realizat pe 200.000 de angajaţi din 250 de companii private prezente în România arată că şi în 2014 cele mai mari creşteri salariale au fost în industria auto şi în IT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.