Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salvarea noului Cod Fiscal depinde de Guvernul Ponta

cod fiscal

Rezultatul discuțiilor programate în 20 august 2015 de partidele politice pe marginea noului Cod Fiscal depinde de modul în care ministrul de Finanțe este pregătit pentru această întâlnire. Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici trebuie să prezinte cifre bugetare cu privire la impactul bugetar al măsurilor de relaxare fiscală cuprinse în noul Cod Fiscal dar și modul în care sunt compensate reducerile de venituri bugetare pe următorii patru ani bugetari așa cum prevede Legea 500/2002 privind finanțele publice. Sunt convins că toate partidele care vor participa la aceste discuții vor dori să susțină măsurile de relaxare fiscală cuprinse în noul Cod Fiscal.

Din păcate până în prezent ministrul de Finanțe s-a rezumat la a face aprecieri asupra măsurilor de relaxare fiscală, lucru acceptat de toată lumea fără să prezinte modul de implementare al acestor măsuri așa cum prevăd legile financiare în vigoare. De exemplu ministrul de Finanțe a susținut în spațiul public că reducerea tva de la 24% la 19%  va avea ca influență reducerea prețurilor dar a uitat să le spună românilor cum va acoperi golul de venituri de 9 miliarde lei în 2016. La această sumă se mai adaugă încă 5 miliarde lei reprezentând impactul bugetar ca urmare a eliminării taxei de 7 eurocenți pe litrul de carburant, reducerea impozitului pe dividende și eliminarea taxei pe stâlp.

Sperăm că la întâlnirea din 20 august 2015 ministrul de Finanțe nu se va prezenta tot atât de jalnic cum a făcut șeful său de guvern, așa zis tehnocrat, care pe lângă faptul ca a prezentat cifre false a creat o confuzie și mai mare privind susținerea măsurilor de relaxare fiscală cuprinse în noul Cod Fiscal. De exemplu Victor Ponta a susținut că încasările din semestrul 1 2015 au fost de 115 miliarde lei iar în realitate acestea au fost de 110 miliarde lei. Este grav că un prim ministru se joaca cu 5 miliarde lei încercând să manipuleze opinia publică că are rezultate foarte bune deși în realitate se dovedește că aceste cifre sunt false. Mai mult decât atât a comparat încasările bugetare din semestrul 1 2015 cu încasările din aceiași perioadă a anului 2014 lăudându-se cu rezultate excepționale. Acesta este un alt mod de manipulare a opiniei publice de a-și prezenta rezultate deși orice student de la Științe Economice din anul 1 știe că pentru a demonstra eficiența în încasări bugetare trebuie sa compari aceste încasări cu prevederile bugetare pentru perioada respectivă. De exemplu încasările bugetare din semestrul 1 2015 sunt mai mici cu 3 miliarde față de prevederile bugetare din aceiași perioadă.

Este foarte clar că încasările bugetare din primul semestru 2015 nu asigură spațiul fiscal pentru reduceri de impozite și taxe. În această situație ministrul de Finanțe trebuie să ne spună ce cheltuieli va tăia pentru a acoperi golul de venituri în urma reducerii tva sau cu cât se va majora deficitul bugetar. În aceasta situație românii ar trebui să fie întrebați dacă sunt de acord cu tăierea cheltuielilor de investiții destinate infrastructurii rutiere sau doresc să suporte noi impozite pentru a plăti dobânzile aferente împrumuturilor ce trebuie contractate pentru a finanța deficitul bugetar. Introducerea de noi impozite și tăierea banilor de investiții au ca efect reducerea puterii de cumpărare a românilor anulând efectele pozitive ale micșorării impozitelor și taxelor cuprinse noul Cod Fiscal. Pe 20 august 2015 Guvernul Ponta are posibilitatea să demonstreze competența și responsabilitatea implementării măsurilor de relaxare fiscală cuprinse în noul Cod Fiscal. Dacă Guvernul Ponta va dovedi încă o dată lipsa de competența și responsabilitate în implementarea măsurilor de relaxare fiscală sunt convins că mulți parlamentari ai puterii se vor gândi de doua ori dacă vor vota din nou acest Cod Fiscal.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.