Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salvaţi Copiii România a dotat ATI neonatală a maternităţii Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) cu un sistem de hipotermie controlată

Salvați copiii

Salvaţi Copiii România a dotat secţia de Terapie Intensivă neonatală a maternităţii Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) cu un sistem de hipotermie controlată, care reduce riscurile neurologice, notează Agerpres.

Preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a precizat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că acesta reprezintă cea de-a cincea donaţie pe care organizaţia o face SUUB în ultimii patru ani.

"Constă într-un sistem de hipotermie controlată pentru nou-născut şi un aparat encefalograf şi, desigur, am contribuit şi la renovarea şi updatarea reţelei de oxigen de la Terapia Intensivă nou-născuţi. Întreaga valoare a acestui suport se ridică la 64.500 de euro şi ne bucurăm că de azi medicii spitalului au la dispoziţie tehnologia care permite o răcire corporală controlată pentru copiii cu hipotoxie la naştere, care duce la afectarea neurologică", a precizat Gabriela Alexandrescu.

Potrivit acesteia, în ultimii 10 ani, Salvaţi Copiii a donat în peste 100 de maternităţi din întreaga ţară 830 de echipamente.

Gabriela Alexandrescu a spus că natalitatea în România este în continuă scădere, mortalitatea infantilă e dublă faţă de media UE, iar ţara noastră se află pe primul loc în UE în ceea ce priveşte naşterile în rândul fetelor de până în 15 ani. Ea a afirmat că maternităţile au nevoie de echipamente moderne şi de personal.

Alexandrescu a informat că Salvaţi Copiii şi-a propus ca în 2021 să intensifice programul de reducere a mortalităţii infantile şi pentru sănătatea mamei şi copilului.

"Vom continua cu dotarea maternităţilor secţiilor de nou-născuţi şi pediatrie, vom dezvolta şi mai mult reţelele de suport la nivelul comunităţii rurale prin facilitarea accesului la servicii socio-medicale pentru mame tinere, gravide, copii cu vârste de 0-5 ani, vom avea intervenţii în sănătatea publică pentru creşterea accesului la servicii medicale, educaţionale şi sociale pentru adolescentele care rămân însărcinate în zonele rurale defavorizate în România şi ne vom extinde şi în Republica Moldova", a declarat Gabriela Alexandrescu.

Ea a informat că Salvaţi Copiii are în plan să doteze în 2021 cel puţin 20 de spitale cu aproape 40 de echipamente şi că va aloca suma minimă de 1 milion de euro pentru acestea şi pentru lucrări de modernizare şi renovare.

Consilierul prezidenţial Loreta Păun a declarat că un act medical de calitate nu poate exista în lipsa unor spitale curate, care să nu ducă lipsă de aparatură medicală, medicamente, consumabile.

"Din păcate, în ciuda investiţiilor aduse, inclusiv prin programul Băncii Mondiale sau prin fonduri europene, infrastructura precară rămâne o vulnerabilitate importantă a sistemului de sănătate românesc", a spus Loreta Păun.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a subliniat importanţa accesării fondurilor europene.

"Sunt câteva oportunităţi importante pentru a continua demersurile făcute de organizaţia Salvaţi Copiii, demersuri şi oportunităţi importante pe care sistemul de sănătate le are, oportunităţi financiare în fonduri europene fără precedent, care trebuie accesate", a afirmat Andrei Baciu.

Adriana Dan, şef Secţie Neonatologie la SUUB, a menţionat că hipotermia controlată este o tehnologie utilizată în ţările dezvoltate.

"În România există foarte puţine de astfel de aparate, în câteva maternităţi de grad trei şi clinici de terapie neonatală. Faptul că un copil trebuie să ajungă la această terapie pentru a fi eficientă în primele 6 ore şi că terapia durează 72 de ore face ca numărul de aparate să fie mic faţă de necesarul care ar trebui să fie", a spus Adriana Dan.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, este de părere că Salvaţi Copiii poate să furnizeze modele de bună practică.

În opinia sa, probabil cea mai importantă problemă pentru următorii 30-40 de ani în România va fi cea demografică. "România îmbătrâneşte rapid şi nu avem o politică care să stimuleze natalitatea", a adăugat Rafila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.