Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal pe proprietățile Rusiei din Londra: Amenințări voalate la adresa Marii Britanii, după demersul anunțat de Ucraina

telegraph.co.uk
tower bridge londra

Ambasada Rusiei consideră nefondate pretențiile pe care Ucraina le poate face împotriva proprietăților imobiliare deținute de ruși în Londra, după ce ambasadorul Ucrainei a anunțat că țara sa cere instanțelor britanice să îi transfere mai multe clădiri deținute de statul rus.

"Fiind singura țară succesoare a URSS, Rusia a preluat drepturile asupra proprietăților sovietice din străinătate și, spre deosebire de Ucraina, a achitat toate datoriile sovietice. Pretențiile Ucrainei nu au nicio bază în dreptul internațional", a precizat ambasada, potrivit agenției ruse Tass. "În plus, spațiile misiunilor diplomatice și domiciliul personalului ambasadei sunt protejate de principiul imunității diplomatice. Pornim de la premisa că Marea Britanie își respectă obligațiile ca parte la Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, la fel cum Rusia le respectă în ceea ce privește ambasada britanică de la Moscova".

Anterior, ziarul The Times a relatat că Ucraina ar putea depune cereri prin intermediul instanțelor de judecată pentru 17 proprietăți imobiliare din Londra, inclusiv clădirile atașatului militar și ale misiunii comerciale a Federației Ruse, precum și domeniul Seacox Heath din Kent, donat către URSS în 1947.

Ambasadorul ucrainean în regat, Vadim Prystaiko, a declarat pentru ziar că a angajat un avocat care se va ocupa de procesul împotriva Federației Ruse. El și-a exprimat speranța că instanța va decide în favoarea Kievului, confiscând proprietățile, sau va obliga Moscova să le vândă și să trimită o parte din încasări Ucrainei, care va transfera aceste fonduri pentru nevoile forțelor sale armate. Prystaiko i-a îndemnat pe ambasadorii ucraineni din alte țări să îi urmeze exemplul.

Anterior, Kievul a făcut deja încercări de a obține aceste proprietăți, referindu-se la faptul că proprietatea externă sovietică nu a fost împărțită proporțional între fostele republici sovietice după prăbușirea țării. Potrivit lui Prystaiko, "această problemă rămâne nerezolvată". Costul total al tuturor clădirilor este estimat la cel puțin 100 de milioane de lire sterline (peste 120 de milioane de dolari).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.