Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL politic fără precedent în Cehia. Zeci de mii de oameni cer în stradă demisia guvernului. Premierul Andrej Babis: NU voi demisiona niciodată!

EPA - BBC
Cehia proteste

Protestele faţă de premierul miliardar ceh Andrej Babis, acuzat că a deturnat fonduri europene, au dominat sâmbătă comemorarea la Praga a celei de-a 29-a aniversări a "Revoluţiei de catifea" anticomuniste, a transmis un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului, potrivit agerpres.

Citeste si: Lovitură de teatru: Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, afirmă că Guvernul Cioloş nu ar fi trebuit să existe

Zeci de mii de persoane s-au adunat în mai multe locuri din Praga pentru a cere demisia lui Andrej Babis, pus sub acuzare pentru presupusă deturnare de fonduri europene în construcţia în 2007-2008 a complexului hotelier de lux "Storks Nest" (Cuib de barză).

Adversarii prim-ministrului îi reproşează, de asemenea, apartenenţa la partidul comunist şi presupusa colaborare - pe care o neagă - cu poliţia secretă comunistă, StB, înainte de 1989.

"Este inadmisibil ca un individ urmărit în justiţie şi colaborator al StB să fie prim-ministru", a afirmat Mikulas Minar, responsabil al unui ONG ce a organizat una dintre manifestaţii la care au participat circa 20.000 de persoane, potrivit estimărilor AFP, în Piaţa din Oraşul Vechi.

CITEȘTE ȘI:  ‘Găigana’ – omleta delicioasă din Banat. Ingredientele necesare şi modul de preparare

"Demisia!", "Ruşine!", au scandat protestatarii.

Afacerea a căpătat o nouă turnură luni în urma unui reportaj exploziv realizat de doi jurnalişti ai site-ului de informaţii www.seznamzpravy.cz care au înregistrat în Elveţia un interviu cu fiul lui Babis, cu ajutorul unei camere ascunse.

Andrej Babis jr, considerat de tatăl său "bolnav psihic", a afirmat în interviu că a fost dus împotriva "voinţei sale" în Crimeea anexată de Rusia în 2014, de către colaboratori ai premierului.

Datând din 2017, această operaţiune ar fi putut avea ca scop să îl ţină departe de ancheta asupra presupusului abuz de subvenţii europene.

Babis a anunţat sâmbătă că a plecat în Elveţia pentru a se întâlni cu fiul său. Duminică seară, el urmează să facă o declaraţie la un post televiziune privat din Cehia.

Un buchet de flori pe care l-a depus în cursul nopţii la memorialul "Revoluţiei de catifea" din 1989 a fost aruncat la gunoi de locuitorii capitalei sâmbătă în zori.

Partidele de opoziţie au lansat o moţiune de cenzură împotriva guvernului ce ar putea fi supusă la vot pe 23 noiembrie. Opoziţia nu dispune însă de suficiente voturi pentru a face ca să cadă guvernul.

Social-democraţii din CSSD, aliaţi ai mişcării populiste ANO conduse de Babis în cadrul guvernului minoritar, nu au decis încă dacă vor continua să îl sprijine.

Babis beneficiază de susţinerea preşedintelui Milos Zeman. Şeful statului a făcut cunoscut că îl va desemna din nou dacă parlamentul va vota o moţiune de cenzură împotriva acestuia.

Andrej Babis, potrivit căruia declaraţiile fiului său sunt "minciuni", a afirmat vineri că "nu va demisiona niciodată".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.