Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul 'JUSTICE LEAKS': Comisia Europeană îşi exprimă încrederea în CSM/ DOCUMENT

csm

Comisia Europeană îşi exprimă încrederea că membrii Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constituţional al independenţei justiţiei, vor analiza situaţia magistraţilor care au purtat discuţii politice şi şi-au atacat colegii pe un grup de Facebook, ţinând cont de regulile aplicabile libertăţii de exprimare.

La sfârşitul lunii martie, STIRIPESURSE.RO a publicat serialul "Justice leaks", cu imagini de pe grupul de Facebook "Forumul Magistraţilor" şi de pe un grup de Whatsapp al unei asociaţii profesionale a procurorilor. Magistraţii purtau discuţii cu un profund caracter politic şi îşi jigneau unii colegi, nu numai pentru opiniile lor contrare, ci şi pentru aspectul fizic. Grupul "Forumul Magistraţilor" are aproape 2000 de membri, iar potrivit jurisprudenţei constanţe a instanţelor din România şi a CEDO, asemenea platforme online sunt considerate spaţiu public.

JUSTICE LEAKS, episodul 1

JUSTICE LEAKS, episodul 2

JUSTICE LEAKS, episodul 3

După publicarea mesajelor, Secţia pentru judecători a CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să analizeze posibilele abateri disciplinare comise de magistraţii care au participat la discuţii. Inspecţia Judiciară a început cercetarea disciplinară şi a cerut suspendarea din funcţie, pe perioada cercetărilor, a trei judecători, inclusiv Dragoş Călin, preşedintele Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România.

În ciuda comentariilor şi postărilor care depăşesc deseori limita decenţei, reprezentanţii Forumului Judecătorilor consideră că mesajele au fost unele private şi că s-au încadrat în limitele libertăţii de exprimare. Aceste aspecte au făcut obiectul unei scrisori pe care Asociaţia Forumul Judecătorilor a transmis-o Comisiei Europene. Magistraţii din FJR confirmă implicit faptul că mesajele sunt autentice.

Răspunsul primit de la Secretariatul General al Comisiei Europene a fost publicat de g4media.ro. Comisia îşi exprimă încredere că membrii CSM vor analiza situaţia ţinând cont de regulile libertăţii de exprimare, însă nu face aprecieri de fond cu privire la mesajele magistraţilor şi raportarea lor la regulile menţionate. De asemenea, Comisia Europeană precizează că va urmări în continuare situaţia, amintind că rapoartele MCV au subliniat întotdeauna importanţa construirii unui consens în rândul magistraţilor.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.