Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbarea vine din transparență. Primul lucru pe care îl cer premierului interimar

Lipsa de transparență propagă corupția, stimulează risipa și alocarea ineficientă a fondurilor.

Primul lucru pe care îl solicit premierului interimar, care intră în atribuțiile sale actuale, este publicarea și actualizarea tuturor informațiilor publice din instituțiile guvernamentale, date legate de cheltuieli și venituri, de obiectivele de investiții, de angajați, CV, salarii și fișa postului, date ascunse de prea multe ori de ochii lumii. Totodată, fiecare interviu/selecție pentru angajare și promovare în administrația publică ar trebui să fie transmis on-line, în direct, transparent și responsabil.  Ignoranța dovedită prin nepublicarea și lipsa dezbaterii publice a bugetului pentru anul 2016 este inacceptabilă. Nu mai pot fi tolerate rectificări bugetare departe de ochii lumii.

Toate ministerele să-și facă publice urgent, pe paginile lor de internet, informațiile privind gestionarea banilor publici. Această analiză și cerere le-am adresat anual premierului demisionar, dar nu a făcut nimic în acest sens.

Datele de interes public, în marea lor parte, sunt neactualizate în prezent, la preluarea mandatului interimar. Unele chiar din anul 2011, așa cum este cazul achizițiilor publice și a obiectivelor de investiții publicate pe site-ul Ministerului Educației Naționale. Mai puțin de jumătate dintre ministere au publicat veniturile salariale ale angajaților în funcție de poziția ocupată.

La transporturi obiectivele de investiții s-au pierdut pe drum și au rămas blocate în 2011, iar banii cheltuiți, plățile efectuate nu sunt contabilizate în niciuna din secțiunile site-ului Ministerului Transporturilor.

Datele privind veniturile angajaților sau plățile efectuate de către Ministerul Afacerilor Externe sunt neactualizate din anul 2013. În ceea ce privește achizițiile publice acestea nu au fost actualizate de mai bine de un an, iar obiectivele de investiții lipsesc cu desăvârșire.

Cultura pare să fie dată uitării, cu date neactualizate și pagini aflate în construcție de mai bine de un an - un dezinteres grav al Ministerului Culturii.

Nici măcar Ministerul Finanțelor Publice, cel care ar trebui să dea tonul în acest domeniu, nu are datele actualizate. Achizițiile publice făcute de MFP sunt disponibile doar pentru anul 2014.

Mediul se confruntă cu atâtea schimbări încât nu face față avalanșei de informații. Ministerul Mediului are datele neactualizate din 2013, respectiv 2014.

Doar patru ministere reușesc să-și actualizeze informațiile legate de modul în care gestionează bugetele publice.

fafafs

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.