Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimburile cu produse agricole ale UE s-au dublat în ultimii 20 de ani

romaniaonline.info
legume

Uniunea Europeană a exportat anul trecut produse agricole în valoare de 196,9 miliarde de euro şi a importat produse agricole în valoare de 150 de miliarde de euro, rezultând un surplus de 46,9 miliarde de euro, arată datele publicate vineri de Eurostat.

În 2021, valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii a ajuns la 347 miliarde de euro, cu 20,7 miliarde de euro mai mult decât în 2020, şi mai mult decât dublu faţă de o valoarea înregistrată în anul 2002, echivalentul unei creşteri medii anuale de 4,8%. În perioada 2002-2021, exporturile de produse agricole ale UE au crescut cu 5,4%, mai rapid decât importurile (4,2%), potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană a importat 138 de milioane de tone de produse agricole în 2021 şi a exportat 140 de milioane de tone. Blocul comunitar a exportat mai ales produse alimentare (54%), urmate de produse de origine animală (22%) şi vegetală (20%). În cazul importurilor, cea mai mare pondere au avut-o produsele de origine vegetală (39%), urmate de produsele alimentare (32%) şi produsele de origine animală (19%).

Datele Eurostat mai arată că în 2021 Marea Britanie a fost principala destinaţie pentru exporturile de produse agricole ale UE (42 de miliarde de dolari sau 21% din total) şi a doua destinaţie pentru importurile de produse agricole ale UE, după Brazilia (ambele cu 13 miliarde de euro sau 9% din total).

Tot în 2021, aproximativ 4% din exporturile UE de produse agricole au avut ca destinaţie Rusia (7,1 miliarde de euro, în principal produse vegetale şi produse alimentare), în timp ce 5% din importurile blocului comunitar au provenit din Ucraina (6,9 miliarde de euro, în principal produse vegetale, uleiuri şi grăsimi).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.