Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitoarea şi cineasta Marjane Satrapi: 'Poporul iranian are nevoie de susţinere din partea restului lumii. Nimic nu este mai rău decât indiferenţa'

Marjane Satrapi

"Poporul iranian are nevoie de susţinere din partea restului lumii", a pledat regizoarea şi autoarea franco-iraniană de benzi desenate Marjane Satrapi, iniţiatoarea unui videoclip lansat miercuri în sprijinul mişcării de protest faţă de regimul de la Teheran, informează AFP.

"Nu există nimic mai rău decât să nu faci nimic!", a spus celebra regizoare şi scriitoare de romane grafice într-un interviu acordat pentru AFP, la Paris, oraşul în care locuieşte şi în care lucrează de mai mulţi ani, potrivit Agerpres.

"Am văzut multe opinii care le criticau pe actriţele care îşi tund părul" în semn de sprijin faţă de mişcarea protestatară din Iran, a adăugat Marjane Satrapi, regizoarea filmelor "Persepolis" şi "Iubire persană". "În principiu, poţi să critici orice. Dar, cel puţin, fă ceva. Nu există nimic mai rău în lume decât indiferenţa", a adăugat ea.

Însă cum să militezi pentru ţara ta natală, pe care nu ai mai putut să o vizitezi de două decenii? Cum să îi sprijini pe adolescenţii care protestează cu riscul vieţii lor, atunci când ai trecut de 50 de ani şi când locuieşti la Paris?

Marjane Satrapi a recunoscut că a avut nevoie de timp pentru a răspunde acestor întrebări. Apoi, ea a luat decizia de a filma o versiune a cântecului "Baraye", unul dintre simbolurile mişcării protestatare din Iran, publicată miercuri pe reţelele de socializare.

Pe ecrane, beneficiind de un aranjament muzical creat de Benjamin Biolay, mai mulţi artişti, precum actriţa Chiara Mastroiani, cântăreaţa franco-israeliană Yael Naim şi actorul de comedie Hugo Becker, interpretează acest cântec în limba persană.

"Mi-am spus că avem nevoie de francezi care să cânte în persană, pentru că este un mesaj pe care îl trimitem iranienilor. Nu există nimic mai emoţionant decât atunci când cineva încearcă să îţi vorbească în limba ta", a explicat Marjane Satrapi.

Artista, care intenţionează să înfiinţeze o asociaţie pentru a strânge fonduri în beneficiul disidenţilor, a dorit ca distribuţia clipului să fie mixtă: "Acolo sunt mulţi băieţi care sunt ucişi! Acel gen de iniţiativă, realizată doar între femei care spun că vor salva lumea, nu funcţionează!", a explicat ea. "Frumuseţea mişcării protestatare iraniene este aceea că a fost iniţiată de femei cărora li s-au alăturat şi bărbaţii", a adăugat Marjane Satrapi.

Videoclipul utilizează câteva imagini din "Persepolis", opera sa autobiografică, o reamintire amară a faptului că represiunea este mereu sângeroasă în Iran, "la 40 de ani după Revoluţie".

Există o posibilitate de a revedea Teheranul?

De la începutul protestelor, Marjane Satrapi, unul dintre simbolurile Iranului în Franţa, a vorbit destul de rar în public. "Nu m-am mai întors în Iran de 22 de ani deja, ce aş putea să vorbesc eu despre cei de acolo, nu sunt reprezentativă pentru tineretul iranian", a declarat ea.

"Să merg peste tot şi să fac pe interesanta pentru a vorbi 'în numele poporului iranian', ar fi fost ceva super, ceva de genul 'Marjane Satrapi, iranianca pasională'. Însă ar fi fost complet indecent", a adăugat, cu autoironie, scriitoarea şi regizoarea franco-iraniană.

La fel ca mulţi exilaţi, Marjane Satrapi s-a obişnuit "să îngroape o jumătate" din ea însăşi şi să evoce mai puţin ţara natală, pentru a evita destinul "acelor bătrâni imbecili din diaspora care îşi imaginează că nimic nu s-a schimbat după plecarea lor".

Ea a fost totuşi convinsă că acţiunile de sprijin sunt cruciale, în urma numeroaselor apeluri video pe care le-a avut cu diverşi protestatari de la faţa locului, atunci când reţeaua de internet funcţiona în Iran.

Şi, chiar dacă nu crede că un videoclip poate "să schimbe lucrurile", fosta elevă a Liceului Francez din Viena şi de la Facultatea de Arte Decorative din Strasbourg rămâne optimistă.

"Barajul este pe cale să cedeze" şi "revoluţia", aşa cum consideră Marjane Satrapi mişcarea protestatară din Iran, va merge până la capăt. Convingerea sa este atât de puternică, încât această artistă, care nu mai credea că va revedea vreodată Iranul în această viaţă, a început să viseze la un viitor mai frumos pentru ţara ei natală.

"Întrucât sunt puţin cam morbidă, mi-am făcut testamentul", a dezvăluit ea, zâmbind. "Mi-am spus că deşi nu mai pot intra în ţara mea, va trebui să fiu înmormântată acolo, pentru ca cercul să fie complet. Acum, mă visez din nou străbătând străzile din Teheran, oraşul cel mai urât şi, în acelaşi timp, cel mai frumos de pe Pământ", a adăugat Marjane Satrapi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.