Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul italian de origine slovenă Boris Pahor, supravieţuitor şi narator al ororilor secolului al XX-lea, a murit la vârsta de 108 ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Scriitorul italian de limbă slovenă Boris Pahor, supravieţuitor al lagărelor de concentrare naziste pe care le-a descris în cărţile sale, a murit luni la vârsta de 108 ani, în oraşul Trieste, au informat medii italiene citate de EFE.

Scriitorul, exponent al limbii slovene vorbită în regiunea sa natală, parte din Imperiul Austro-Ungar în anul naşterii sale - 1913 -, a impresionat lumea literară cu romanul său autobiografic "Necropolis", în care a relatat ororile războiului şi ale lagărelor de concentare, potrivit Agerpres.

Pahor a fost un simbol viu al evenimentelor tulburi care s-au petrecut în nord-estul Italiei, fiind victimă a persecuţiei fasciste şi a deportării în lagărele de concentrare naziste. A scris doar în limba slovenă 30 de cărţi de ficţiune şi non-ficţiune, traduse în numeroase limbi străine.

În 2007 a fost recompensat cu Legiunea de Onoare franceză, iar în 2020 cu titlul de Cavaler al Marii Cruci (Ordinul de merit al Republiciii Italiene).

"Prin Boris Pahor pierdem un mare scriitor, un gigant al secolului al XX-lea, care a ştiut să relateze, cu măiestrie, luciditate şi fără jumătăţi de măsură, ororile lagărelor, deportările şi să condamne orice formă de totalitarism. Mă solidarizez cu durerea familiei sale şi cu numeroşii săi prieteni care azi au pierdut un punct de reper", notează într-un mesaj ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini.

Recunoştinţa Italiei pentru marele scriitor a venit destul de târziu: romanul său "Necropolis" a aşteptat 30 de ani pentru a fi tradus în italiană, în 1997, şi de abia în 2008 a fost publicat de o editură importantă, cu un prolog scris de Claudio Magris, care l-a catalogat drept una dintre capodoperele secolului al XX-lea, când Pahor avea deja 95 de ani.

În Italia doar mica editură Nicolodi a publicat cărţile sale, printre care "Il rogo nel porto" (2001), "La villa sul lago" (2002), "Il petalo giallo" (2004) şi "Una primavera dificile" (2009).

După naşterea Sloveniei independente, în 1992, Pahor a fost recompensat cu Premiul Preseren, cea mai înaltă distincţie culturală slovenă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.