Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scutea a rezolvat primul 'mare' dosar - Cum au ajuns să fie anchetaţi tocmai oamenii care trebuie să ofere soluţii împotriva coronavirusului

Inquam Photos / Octav Ganea
scutea

Prima mare "realizare" a noului procuror general, Gabriela Scutea, instalată în funcţie de tandemul Iohannis-Predoiu în ciuda MCV şi a avizului negativ al CSM, este anchetarea Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Condus de Raed Arafat, grupul trebuie să ofere soluţiile tehnice pentru combaterea coronavirusului. Profit de faptul că starea de urgenţă nu a fost încă decretată şi Guvernul nu poate să ne "şteargă postările", aşa cum anunţa duminică seara Ludovic Orban, pentru a prezenta o scurtă cronologie:

8 martie - Se anunţă decizia de a nu se închide toate şcolile, ci doar cele în care există cel puţin un caz de coronavirus.

9 martie, în prima parte a zilei - Premierul Ludovic Orban şi ministrul Educaţiei declară că şcolile nu se închid, că aceasta nu este o decizie care să se ia uşor.

9 martie, după ora 13.00 - În presă, inclusiv la stiripesurse.ro, este publicată o decizie a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase. Documentul conţine recomandări pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, inclusiv închiderea şcolilor până după Paşti. Vezi AICI hotărârea! (.pdf)

9 martie, seara - Premierul Orban a anunțat decizia de suspendare a cursurilor din învățământul preuniversitar în perioada 11 martie - 22 martie inclusiv, cu posibilitatea de prelungire. Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a aprobat parţial recomandările grupului de experiţi condus de Arafat.

11 martie - Klaus Iohannis participă la reuniunea Grupului de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei COVID-19. Înaintea şedinţei, preşedintele afirmă că bolnavii de Covid-19 au simptome uşoare. "Asta ca să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit câteva articole ieri, unde se vorbea despre un virus ucigaș, într-o manieră foarte apocaliptică", declară Iohannis.

12 martie - Imediat după retragerea lui Cîţu din poziţia de premier desemnat, Parchetul General anunţă că a deschis din oficiu un dosar penal pentru divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Vizate sunt persoanele care au oferit presei hotărârea din 9 martie a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase. PÎCCJ susţine că a fost "afectat modul de comunicare a unor informații corecte și asumate de către instituțiile publice abilitate să facă astfel de comunicări, astfel încât să nu se creeze stare de panică și confuzie la nivel național în contextul creșterii răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul României".

15 martie - Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că școlile vor rămâne închise în perioada în care este decretată stare de urgență de către președintele Klaus Iohannis, adică până după Paşti. Exact cum recomanda pe 9 martie grupul de experţi condus de Raed Arafat.

Rezumând: în timp ce politicienii, în frunte cu preşedintele Iohannis şi premierul Orban, ignorau gravitatea epidemiei de coronavirus şi apăsau în mod iresponsabil pedala anticipatelor, o mână de experţi au conştientizat pericolul şi au propus o serie de măsuri radicale. Pentru că politicienii îşi vedeau în continuare doar propriul interes, propunerile au fost cel mai probabil "scurse" în presă, astfel încât opinia publică să înţeleagă că ameninţarea coronavirsului nu este o glumă. Decidenţii au cedat, însă lucrurile nu puteau fi lăsate aşa. Trebuia transmis un mesaj clar pentru ca interesul public să nu mai încurce şi cu altă ocazie calculele politice. Astfel, deşi nimeni nu s-a plâns public, iar recomandările au devenit decizii oficiale după doar câteva ore, procurorii PÎCCJ s-au sesizat din oficiu pentru o presupusă faptă penală. Desigur, este doar o coincidenţă că Gabriela Scutea (procuror general PÎCCJ) şi Denisa Cristodor (şefa Secţiei de Urmărire Penală din cadrul PÎCCJ) tocmai au fost numite politic de tandemul Iohannis-Predoiu.

Dacă aruncăm acum o privire peste recomandările Grupului de suport tehnico-ştiinţific din 9 martie, putem constata că toate au devenit măsuri oficiale. Starea de "panică" ş de "confuzie" a fost doar în capul unor procurori. De fapt, adevărata panică este generată de ideea că Raed Arafat şi experţii pe care îi coordonează sunt anchetaţi penal exact în perioada în care trebuie să găsească soluţii pentru noi toţi. Şi tot panică generează şi comunicarea catastrofală de la Cotroceni, cu un preşedinte care s-a grăbit să anunţe o stare de urgenţă de la o dată incertă şi fără precizarea măsurilor care vor fi luate. Doar pentru că i-a luat gura pe dinainte, iar documentaţia nu este încă finalizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.