Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se încing spiritele în CSM - Reprezentanţii societăţii civile îi acuză pe judecători de abuz. Preşedintele CSM răspunde: 'O spune însăși Constituția României'

csm

Cu mai puţin de doi ani înainte de finalul mandatului, între actualii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii există fracturi iremediabile. Nu doar între o parte a judecătorilor şi a o parte a procurorilor, ci şi între magistraţi şi reprezentanţii societăţii civile. Marţi, 24 februarie, cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM au transmis un comunicat în care denunţau un posibil abuz din partea judecătorilor. Preşedintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, respinge acuzaţiile printr-o declaraţie pentru STIRIPESURSE.RO.

Victor Alistar şi Romeu Chelariu, reprezentanţii societăţii civile în CSM, susţin că le-a fost cenzurată participarea la dezbaterile privind punctele inscrise pe ordinea de zi ale Comisiei 1 legislaţie şi cooperare instituţională. Pe ordinea de zi se aflau iniţiative precum posibilitatea folosirii semnăturii electronice extinse de către judecători la semnarea hotărârilor judecătoreşti, necesitatea iniţierii unor acte normative în domeniul justiţiei, un punct de vedere cu privire la diminuarea onorariilor avocaţilor de către instanţele judecătoreşti. Toate acestea sunt de interes pentru justitiţiabili, deci pentru societatea civilă, afirmă cei doi.

"Mentionăm că acest fapt s-a petrecut în condiţiile în care vineri ne-a fost comunicată Hotărârea Secţiei pentru judecători nr. 217/2021 care a stabilit componenţa pe baza opţiunilor judecătorilor şi desemnarea coorconatorului în persoana doamnei judecător Andrea-Annamaria Chiş şi în care faţă de situaţia anterioară s-a mai prevăzut că putem participa pe baza interesului nostru. Mertionăm că în conformitate cu hotărârea 217/2021 am exprimat interesul de a participa la şedinţele Comisiilor pregătitoare, astfel incat să participăm la toate comisiile pe tematicile privind Comisia 1 şi 2, punând astfel în aplicare elementul suplimentar adăugat la condiţille statuate de art. 531 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. În concret ni s-a refuzat participarea la şedinţă în contra prevederilor legale, ale regulamentului şi chiar ale hotărarii 217/2021 (despre care mai mulţi membri au spus că ea nu a avut ca obiect cenzurarea participării şi nu a făcut obiectul buletinului de vot o asemenea condiţionare de natură a schimba realitatea juridică şi practica instituţională din anii anteriori unde am făcut parte din comisii fără restricţie).

Argumentul că nici la Comisiile pregătitoare pentru Secţia de procurori nu suntem invitaţi este revoltător atăta vreme cât o practică neconformă în acest sens nu poate să fie un argument pentru judecători de a nesocoti atât litera cât şi spiritul legii. Pe de altă parte, instanţele judecătoreşti sunt singurele competente să soluţioneze litigiile în toate materiile, inclusiv cea penală. În lumina art. 126 (1) din Constituţie „Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie si Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege." Rolul celor doi membri aleşi ai CSM reprezentanţi ai societăţii (indiferent cine sunt aceştia, şi care vor fi cei aleşi anul viitor pentru un alt mandat de 6 ani) este acela de a asigura input pentru deciziile de administrare a justiţiei, de a avea rol de factor de transparenta şi pentru a fi observatori ai faptului că nu se iau decizii arbitrare şi cu opacitate", se arată în comunicatul semnat de cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM. Pentru participarea acestora la lucrările comisiei s-au exprimat doar judecătoarele Evelina Oprina şi Gabriela Baltag.

Reacţia preşedintelui CSM

Preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, afirmă că la mijloc nu este niciun fel de blocare, iar reacția celor doi reprezentanţi ai societăţii civile este total lipsită de temei.

"Domniile lor se plâng că nu fac parte din comisiile de lucru corespunzătoare Secției de judecători. În Consiliu există două categorii de comisii cu rol pregătitor: pentru Secții (de judecători, respectiv procurori) și pentru Plen. Reamintesc că membrii CSM din partea societății civile pot participa doar la lucrările în plen, atribuțiile lor fiind limitate exclusiv la nivelul Plenului CSM. Nu o spun eu, o spune însăși Constituția României în cuprinsul art. 133 alin. 2, litera b. Inclusiv Curtea Constituțională o spune explicit, de exemplu, în Decizia nr. 431/2019. Domniile lor nu au, așadar, dreptul constituțional să participe și să voteze în Secția pentru judecători ori în Secția pentru procurori din cadrul Consiliului, astfel încât nu pot participa ca membri nici în comisiile pregătitoare pentru ședințele acestor Secții. Nu pot pregăti ceva cu privire la care nu au atribuția de a decide", afirmă judecătorul.

Bogdan Mateescu afirmă că reprezentanţii societăţii civile, având drept de vot și drept de participare exclusiv pentru plen, participă nestingheriți, fiind membri cu drepturi depline, în comisiile pregătitoare pentru Plenul CSM.

"Reacția celor doi mi se pare cel puțîn curioasă, întrucât în cei peste 4 ani de activitate nu au participat niciodată la comisiile de lucru corespunzătoare Secției pentru procurori, deși, probabil, și acolo s-au discutat lucruri de interes pentru societatea civilă. Niciodată nu au avut reacții prin care să califice drept blocaje sau alte fantasmagorii de acest gen neparticiparea lor la comisiile colegilor procurori, simetrice celor de judecători, față de care reacționează, însă, astăzi, într-un mod cu totul și cu totul lipsit de temei regulamentar, legal și constituțional", mai explică preşedintele CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.