Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia face un ANUNȚ ISTORIC: E dispusă la un COMPROMIS privind Kosovo

dw.com
Balcani Kosovo Serbia Bosnia Albania Muntenegru Macedonia Croatia

Serbia este pregătită pentru un 'compromis' privind Kosovo, dar nu va accepta nicio umilire sau erodare a statului sârb, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic după o întâlnire avută miercuri, la Belgrad, cu Wess Mitchell, asistent pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat american, transmite Tanjug.

Vucic a ţinut să remarce că Serbia şi SUA au opinii diferite cu privire la Kosovo. ''Orice compromis este dificil, dar cealaltă parte şi terţa parte trebuie să accepte acest lucru, de asemenea'', a menţionat oficialul sârb, scrie agerpres.ro.

Citește și: Acum s-a aflat! Cui i-a trimis bani milionara Israela Vodovoz, cu doar o săptămână înainte de a muri

El a adăugat că i-a transmis lui Wess Mitchell că este practic convins de faptul că Pristina nu va pune în practică Acordul de la Bruxelles şi crearea Comunităţii municipalităţilor sârbe. ''Ele (autorităţile kosovare, n.r.) nu au ridicat un deget. Pentru asta, au avut consimţământul tacit al unei bune părţi a comunităţii internaţionale'', a explicat şeful statului sârb.

Aproximativ 120.000 de sârbi trăiesc în Kosovo, chiar dacă nu este vorba decât de estimări întrucât ei refuză să participe la recensământ, menţionează AFP.

Citește și: O fabrică belgiană, care exporta carne STRICATĂ în Europa de Sud-Est, ÎNCHISĂ! Ce spune ANSVSA despre prezența produselor pe piața din România

Conflictul din Kosovo între forţele proguvernamentale sârbe şi etnicii albanezi separatişti (1998-1999) s-a soldat cu peste 13.000 morţi. El s-a încheiat atunci când Serbia, supusă unei campanii de bombardamente din partea NATO, şi-a retras trupele. Aceste bombardamente încă sunt percepute de către sârbi ca o profundă umilinţă.

În 2011, autorităţile de la Belgrad şi Pristina s-au angajat într-un proces de normalizare, sub egida Uniunii Europene. Acest proces este însă blocat de aproape doi ani, deşi cele două părţi au reluat recent discuţiile la nivel tehnic.

Citește și: Lovitură grea pentru șoferi: Câți bani vor scoate din buzunar pentru taxa auto în 2018

Independenţa declarată unilateral de Kosovo a fost recunoscută de 115 ţări, printre care şi 23 de ţări din Uniunea Europeană. Cu ajutorul Moscovei, Serbia duce o bătălie diplomatică pentru a împiedica intrarea Kosovo în instituţiile internaţionale, în special în ONU, adaugă AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.