Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sfârșitul lui august va prinde România cu 90% stocuri de gaze naturale în depozite, așa cum cere UE

Vimeo
Ion Sterian

România visează să ajungă hub energetic, mai ales după ce proiectul Neptun Deep ne va transforma în cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Însă, până atunci, cu războiul de la granițe, Bucureștiul trebuie să se asigure că iarna 2023-2024 va fi una fără probleme de furnizare a gazelor la parametri normali, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali.

Bruxellesul a impus ca regulă pentru statele din Uniune umplerea depozitelor cu 90% înainte de venirea iernii, până la 30 octormbrie, iar România stă mai bine decât anul trecut. În acest moment, depozitele sunt pline în proporție de aproape 74%, conform lui Ion Sterian, director Transgaz.

„Trebuie să umplem a depozitelor la capacitatea de 90%. Potrivit prognozelor noastre, sfârșitul lui august ne va prinde cu depozitele pline așa cum ne cere UE. Totodată, față de iarna precedentă, acum avem o capacitate de stocare mai mare. Am crescut capacitatea fermă de înmagazinare cu încă 100 de milioane de metri cubi, față de  3,07 miliarde de metri cubi cât am avut în iarna 2022-2023.”, a precizat Sterian pentru MediaUno.

În baza bunelor relații dintre România și Republica Moldova, după schimbarea puterii de la Chișinău, Bucureștiul a ajutat vecinii de peste Prut nu doar prin livrarea de gaze naturale și energie electrică. Sterian a anunțat că există posibilitatea ca și Republica Moldova să stocheze gaze în depozitele din România, fără a afecta în vreun fel capacitatea de înmagazinare națională, dat fiind faptul că Moldova are un consum mic de gaze peste iarnă. Nu va ocupa prea mult spațiu, întrucât vecinii nu au un consum mare.

Ritmul de umplere a depozitelor este de 10 milioane de metri cubi zilnic, inclusiv din importuri.

Șeful Transgaz a indicat și cum stă România în comparație cu Uniunea Europeană la înmagazinare: gradul UE: 82,53%/gradul RO: 73,72%. Astfel, raportul dintre România și UE este de 89,33%.

În prezent, se stochează circa 10 milioane de metri cubi zilnic, producție locală și de import.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.