Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație pur și simplu umilitoare la Doi ș’un sfert

Inquam Photos / Octav Ganea
MAI ministerul afacerilor interne Inquam Photos

National:

Cu toate ca seria de dezvaluiri din „National” privind operatiunile de filaj paralel ale ofiterilor sub acoperire din cadrul serviciului secret al Ministerului de Interne a dus la deschiderea unor spectaculoase anchete ale procurorilor anticoruptie, iata ca am ajuns sa deplangem situatia pur si simplu umilitoare a „Doi s’ un sfert”-ului. Sau cel putini structurii de filaj care, dupa „matrasirea” ordonata de catre fostul ministru tehnocrat Dragos Tudorache, a ajuns sa stea intr-un singur om! La propriu! Pentru ca „restructurarea” a fost atat de bine pusa la punct incat doar un singur ofiter dintre cei care mancau aceasta ingrata meserie pe paine a mai ramas la „reformata” DGPI. Restul, sute de oameni formati in atatia ani, au fost fie pusi la dispozitie pe la alte structuri birocratice din minister, fie, pur si simplu, au iesit din sistem, trecand imediat in privat.
Iar situatia nu este cu mult mai roza nici la DOS, cealalta structura specializata a ministerului de Interne suferind de asemenea de o hemoragie de profesionisti.  Care de asemenea, fie sunt „ejectati” din sistem, fie redistribuiti prin punerea la dispozitia altor structuri fara nicio tangenta cu munca operativa. Asa ca, practic, in timp ce DGPI nu mai poate asigura nici macar mica „felie” de filaj pe protectie interna ce le-a mai ramas in fisa postului, nici macar „operatiunile speciale” nu mai sunt ce-au fost. Si, prin urmare, Liviu Dragnea si PSD-ul s-ar putea sa reinfiinteze degeaba un „Doi s’ un sfert” care sa faca inclusiv concurenta SRI-ului, pentru ca nu va mai gasi in Ministerul de Interne niciun om care sa execute misiunile de filaj, chiar si fie ele autorizate sau nu de  vreun magistrat.
Ceea ce inseamna ca, din nou, Carmen Dan va fi pusa intr-o situatie ingrata, daca nu este informata la timp de aceasta criza fara precedent a ofiterilor specializati in astfel de operatiuni de monitorizare.
Eutanasiati acoperitii!
Greu, foarte greu de explicat ce o fi vrut sa faca Dragos Tudorache cu serviciul secret al Internelor atunci cand l-a „reorganizat” pana l-a bagat in moarte clinica, daca nu cumva o fi primit pe „servetel”, de la Bruxelles, aceasta miscare halucinanta. Si uite cum peste 900 de ofiteri de informatii, deci aproape o mie, au zburat deja de la „Doi s’ un sfert”, dupa punerea lor„angro” la dispozitie. Iar mai grav chiar decat aceasta „tranzactie” este faptul ca nici macar zece la suta dintre acestia nu au fost recuperati in cadrul altor structuri.
Desi multi s-au zbatut, si-au gasit locuri de munca la alte Directii sau Servicii, unde puteau face treaba, dar rapoartele au continuat sa zaca, luni de zile, prin sertarele „stapanilor casutelor” din  structura birocratica a MAI. Asa ca, din moment ce sefii, fie ei vechi sau noi, nici nu-i „eutanasiau” profesional, dar nici nu-i lasau sa munceasca, preferand sa-i inghesuie in birourile de „transcriere” a interceptarilor, ca pe secretare, sute de ofiteri acoperiti au parasit deja ministerul. Lasand in urma un vid profesional mai mult decat ingrijorator. Pentru ca, desi cei ramasi au primit apoi ceva „intariri” mai mult simbolice, este imposibil ca un singur om sa-si faca si treaba lui si sa-i antreneze si pe „bobocii” primiti dupa „hemoragiile” de personal, si asta in conditiile in care filajul se invata pe strada, in ani de zile, dupa cum bine o stiu initiatii sistemului…

Ziarul Financiar:

Daniel Dăianu, membru în consiliul de administraţie al BNR, crede că euro se va deprecia din nou puternic dacă scrutinele electorale din Europa vor alimenta teama privind soarta monedei comune.
În Europa, în acest an, sunt mai multe alegeri care vor indica încotro se îndreaptă Europa. În mai, în Franţa, vor fi alegeri prezidenţiale, iar pe primul loc în sondaje se află Marine Le Pen, o eurosceptică şi o promotoare a revenirii la francul francez.
În ultimul an, euro a scăzut faţă de dolar, de la 1,12 dolar/euro, la 1,06 dolar/euro odată ce Banca Centrală Americană – FED a început procesul de majorare a dobânzilor la dolar. A urmat apoi Brexitul, care a alimentat ideea că zona euro este pe cale să se dezintegreze, odată ce Marea Britanie, prin votul popular, a decis să prărăsească Uniunea Europeană.
De asemenea, alegerea lui Donald Trump în fruntea SUA alimentează ideea unui dolar puternic  faţă de euro şi faţă de celelalte valute ale lumii, care şi-au folosit deprecierea în criză pentru a-şi relansa propriile economii şi exporturi.
„In plus, intervine divergenta de conduita de politica monetara dintre Fed (Banca Centrala a SUA) si BCE. Fed-ul intra se pare intr-un ciclu de crestere a ratelor sale de politica monetara in timp ce BCE este decisa sa mentina rate foarte mici pentru acest an si probabil si 2018. In SUA inflatia este aproape de tinta, in zona euro inflatia de baza (core inflation) este sub 1% existand si preocuparea fata de situatia economiilor periferice, unele confruntate cu mari dificultati. Intr-o economie globala in care fluxurile monetare sunt intense si in care diferentiale de randament conteaza mult o supraevaluare a dolarului american devine inevitabila, cel ptuin in perioada ce vine. Daca in SUA se va recurge si la o politica bugetara expansionista, Fed va fi suplimentar motivat sa urce ratele de politica monetara. Sa nu omitem totodata ca USD este moneda de rezerva cea mai importanta, ca traim vremuri ce favorizeaza <>", spune Daniel Dăianu.

contributors.ro:

Prezența masivă a surselor rusești împiedică publicul din Moldova să afle adevărul despre realitatea cotidiană din cadrul Uniunii Euroasiatice și nemijlocit Rusia. De asemenea, acestea concentrează eforturi masive pentru discreditarea Occidentului. De aceea, mai protejați și mai bine informați sunt moldovenii care se informează din sursele alternative de limbă rusă (furnizate de opoziția rusească) și presa occidentală (ferindu-se de Russia Today, Sputnik sau derivatele acestora). La fel, mai multe păreri echilibrate și obiective despre Rusia și Uniunea Euroasiatică sunt mai degrabă răspîndite printre acei care sunt conectați zilnic la Internet, decît printre cei care folosesc televizorul ca sursă primară de informare.
Cinci trăsături ale Uniunii Economice Euroasiatice
1. Politică dominată de regimuri (semi)autoritare sau democrații fragile.
Trei din cele 5 țări membre ale Uniunii Economice Euroasiatice — Rusia, Kazahstan și Belarus — sunt guvernate în stil autoritar. Astfel, Vladimir Putin domină politicul rusesc deja de 17 ani; în Belarus, Alexandr Lukașenko conduce neîntrerupt de 23 de ani; iar Nursultan Nazarbayev este la șefia Kazahstanului pe parcursul ultimilor 26 de ani. Opoziția politică reală este marginalizată, alegerile sunt mimate, iar sectorul nonguvernamental critic este criminalizat, fiind catalogat drept pericol („agenți străini”) pentru siguranța publică. În celelalte două țări Armenia și Kîrgîzstan — tendințele spre autoritarism încă întîmpină o anumită rezistență din partea opoziției politice sau societății civile, ale căror puteri descresc treptat. Proximitatea și conexiunea lor cu politicul din Rusia, Belarus și Kazahstan, pot accelera declinul instituțiilor democratice.
2. Comerț imprevizibil.
Economiile principale ale Uniunii Euroasiatice (Rusia și Kazahstan – circa 95% din PIB-ul organizației) sunt dominate de industria extractivă și respectiv exportul de hidrocarburi (petrol, gaze naturale). Prin urmare, starea economică a Uniunii este puternic dependentă de prețurile la petrol pe plan global, extrem de volatile. Adițional la acest handicap, orice șoc economic intern în Rusia și Kazahstan provoacă cu ușurință reacții în lanț în celelalte trei țări (...)
3. Mass-media independentă marginalizată.
Libertatea presei este în pericol în țările Uniunii, mai puțin în Kîrgîzstan și Armenia. Presa cu adevărat independent este ridiculizată, fie izolată de audiența largă, ceea ce elimină presiunea publică asupra regimurilor autoritare.
4. Justiția și corupția „în umbră”
Aderarea la Uniunea Euroasiatică nu prevede
niciun fel de criterii sau angajamente în lupta cu corupția și fortificarea statului de drept.3 Aceste aspecte pur și simplu lipsesc din textul Tratatului Uniunii Euroasiatice.Cooperarea și integrarea economică predomină. Ridicarea standardelor democratice sau eliberarea statului de drept de sub influența politică sunt trecute cu vederea, ceea ce contrastează izbitor cu Acordul de Asociere pe care Moldova l-a semnat cu UE.4
5. Drepturile omului pe ultimul loc.
În ultimii ani, Rusia a pășit ferm peste principiile care sprijină respectarea și promovarea drepturilor omului, apelînd la valorile tradiționale și biserică în calitate de ancore ale civilizației rusești ortodoxe. Rusia a atacat constant sectorul non-guvernamental susținut din fonduri străine. Modelul rusesc este exportat în tot spațiul ex-sovietic, în particular în țările Uniunii Euroasiatice.
Distanțarea de drepturile omului este văzută ca o trăsătură esențială a ideologiei euroasiatice și respectiv a revanșismului rusesc anti-occidental. Folosind această ideologie, Rusia a ridicat un zid de protecție contra valorilor occidentale — democrație, stat de drept și drepturile omului — , care sunt văzute ca amenințări pentru stabilitatea regimurilor politice autocratice din Uniunea Euroasiatică.

Libertatea:

Concurs pentru logo-ul Bucureștiului. Consiliul General al Municipiului București a lansat proiectul în urma căruia Capitala ar putea fi reprezentată printr-un însemn care se va regăsi pe toate obiectele semnificative pentru Capitală. Persoana care va prezenta sigla cea mai creativă și reprezentativă pentru oraș va primi un premiu de 50.000 de lei brut.
Potrivit Primăriei Capitalei, lucrarea care va fi declarată câștigătoare va trebui să respecte câteva reguli. Astfel, va trbui să aibă un design atractiv, să fie ușor recognoscibilă, să poată fi imprimată și pe suprafețe mici fără să piardă detalii esențiale.
Trebuie să îmbine elementele care să reflecte tradiția istorică a Bucureștiului cu elemente care să țină cont de tendințele actuale, dar și să permită declinarea ulterioară a unor branduri sectoriale, cum ar fi București cultural, București turistic, București muzical, București sportiv etc.
Perioada de desfășurare a concursului este între 20 martie și 20 aprilie 2017 și poate participa orice cetățean român cu vârsta peste 18 ani împliniți înainte de începerea concursului.
Câștigătorul va fi anunțat în data de 3 mai și va fi premiat cu 50.000 de lei brut, sumă ce reprezintă cesionarea drepturilor de autor pentru sigla câștigătoare în favoarea administrației locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.