Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația la zi pe frontul din Ucraina - Rușii atacă dezlănțuit: este cel mai puternic atac din ultimele săptămâni/ UPDATE

razboi

Lovituri masive au ţintit regiunile Harkov şi Odesa, din estul, sudul dar şi în vestul Ucrainei, au anunţat joi autorităţile locale, transmite AFP.

UPDATE 9 martie 21.16:

Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina "la intensitatea actuală" încă doi ani, a declarat joi şeful serviciului de informaţii militare lituaniene, Elegijus Paulavicius, transmite Reuters.

"Cât timp va putea Rusia să poarte războiul va depinde şi de sprijinul faţă de armata rusă al unor state precum Iran, Coreea de Nord. Dar dacă priviţi la ce are Rusia astăzi, adică rezerve strategice, echipamente, muniţii, armament, ea îl poate duce la intensitatea actuală doi ani", a estimat în faţa presei responsabilul lituanian.

UPDATE 9 martie 20.37:

Comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ucrainene, Oleksandr Sirskyi, a spus că urgența de a ține orașul Bakhmut de către Ucraina este în creștere.

„Fiecare zi de apărare a orașului ne permite să câștigăm timp pentru a pregăti rezervele și a pregăti viitoare operațiuni ofensive. În același timp, în luptele pentru această fortăreață, inamicul pierde cea mai pregătită parte din armata lui – unitățile de asalt Wagner”, a declarat Syrskyi, citat de presa ucraineană.

UPDATE 9 martie 18.39:

Mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin aplică o tactică deja cunoscută de la începutul războiului din Ucraina. Forțele conduse de Prigojin înaintează pe linia frontului și îi „prind” pe soldații ucraineni în „clește”. Ultimul sat revendicat de liderul Wagner este Dubovo-Vasilevka, sat de la nord-vest de Bakhmut.

"Dubovo-Vasilevka este complet sub controlul PMC Wagner. Se luptă la periferie. Întregul teritoriu al așezării este sub noi", a spus Prigozhin, ale cărui cuvinte au fost publicate de serviciul său de presă în canalul său Telegram, titrează TASS.

UPDATE 9 martie 18.20:

O unitate specială a serviciului ucrainean de informații SBU a distrus un lansator de rachete rusesc, care poate trage cu proiectile termobarice, chiar în momentul în care efectua bombardamente asupra pozițiilor ucrainene. Imaginile au fost postate pe rețelele sociale. Citește mai multe AICI

UPDATE 9 martie 17.24:

SUA se concentrează pe furnizarea de armament necesar Ucrainei: artilerie, blindate, muniţie şi apărare aeriană, a spus John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, când a fost întrebat despre trimiterea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina, potrivit CNN.

„Pe ceea ce ne concentrăm acum, sincer, este pe genul de luptă la care ne aşteptăm din partea ucrainenilor în săptămânile şi lunile următoare, pe măsură ce vremea se îmbunătăţeşte”, i-a spus Kirby lui Wolf Blitzer de la CNN. „Şi acest lucru se bazează pe evaluarea lor asupra luptei pe care o vor purta în săptămânile şi lunile următoare”.

UPDATE 9 martie 17.08:

Kremlinul nu crede că actori nestatali pro-ucraineni s-ar putea afla în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică. Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, doar un număr redus de servicii speciale pot comite un asemenea atac terorist.

''În ceea ce privește existenţa unui ''Doctor Evil pro-ucrainean, care [se presupune] că ar fi organizat atacul, este greu de crezut aşa ceva, pentru că era o sarcină mult prea dificilă şi care putea fi îndeplinită doar de un serviciu special de stat bine pregătit şi, care nu sunt atât de multe în lumea noastră'', a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, comentând o serie de articole apărute în presa străină despre atacul terorist de la Nord Stream. El a atras atenția asupra 'lansării simultane în diferite țări' a știrilor în presă despre cine ar fi fost în spatele acestui atac terorist.

UPDATE 9 martie 15.46:

Kremlinul ar încerca, prin intermediul gigantului energetic rus Gazprom, să formeze o nouă armată de mercenari, prezentată ca o unitate de voluntari, dar ai cărei membri ar fi plătiţi dublu faţă de cât oferă Evgheni Prigojin, arată, în ultima sa analiză despre conflictul din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care citează un blogger militar rus.

UPDATE 9 martie 14.47:

Alertele de raid aerian au pornit joi în toată Ucraina. Alarma este dată la doar câteva ore după cel mai mare atac aerian din ultimele luni lansat de ruși asupra Ucrainei. Alertele de raid aerian au fost activate joi pe tot teritoriul Ucrainei, potrivit hartei alarmelor de urgență prezentate de autoritățile ucrainene. Măsura vine după cel mai mare atac al rușilor din ultimele luni. Cel puțin 11 persoane au fost ucise și peste 20 au fost rănite în urma unor atacuri cu rachete și drone pe teritoriul Ucrainei în cursul nopții de miercuri spre joi.

UPDATE 9 martie 14.05:

Rusia anunţă că a efectuat atacuri aeriene ”masive” în Ucraina ”ca represalii” faţă de o incursiune recentă pe teritoriul rus, pe care o atribuie unor ”sabotori” ai Kievului, relatează AFP. ”Ca răspuns la acte teroriste ale regimului de la Kiev în regiunea (rusă) briansk, la 2 martie, Forţele Armate ale Federaţiei ruse au efectuat atacuri ca represalii masive”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării. Rachete hipersonice de tip Kinjal (Pumnal, în rusă) au fost folosite în aceste represalii, precizează ministerul. Rușii au lansat 81 de rachete asupra Ucrainei joi dimineață, susțin surse urcrainene, citate de Sky News. Specialiștii spun că este cel mai mare atac aerian din ultima perioadă.

UPDATE 9 martie 13.50:

Negocierile în vederea unei prelungiri a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, care expiră la 18 martie, sunt ”complicate”, apreciază ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Clauzele acordului de pe urma cărora Rusia ar trebui să profite „nu sunt deloc aplicate”, acuză Lavrov. „Dacă acordul este aplicat doar pe jumătate, atunci problema prelungirii lui devine mai degrabă complicată”, ameninţă el. Acest acord cerealier, considerat vital în aprovizionarea alimentară mondială, expiră la 18 martie.

UPDATE 9 martie 13.26:

Pe măsură ce Rusia se confruntă cu "pierderi extinse" în urma războiului din Ucraina, Moscova va deveni tot mai dependentă de capacităţile sale nucleare, cibernetice şi spaţiale, au declarat agenţiile de informaţii americane în raportul lor anual neclasificat de evaluare a ameninţărilor, relatează CNN.

Pierderile grele suferite pe câmpul de luptă din Ucraina "au degradat capacităţile convenţionale terestre şi aeriene ale Moscovei şi au sporit dependenţa sa de armele nucleare", a afirmat Biroul directorului Serviciului Naţional de Informaţii în raportul pe care oficialii spionajului american l-au prezentat miercuri în faţa Comisiei pentru informaţii a Senatului

UPDATE 9 martie 13.18:

Polonia a livrat Ucrainei zece tancuri de tip Leopard 2A4 suplimentare, aşa cum a promis, anunţă joi ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak, relagtează AFP.

„Este vorba despre un batalion de tancuri grele care, în cazul Poloniei, au fost deja livrate, iar în cazul aliaţilor noştri vor fi livrate Ucrainei foarte curând”, a declarat presei ministrul polonez.

UPDATE 9 martie 13.15:

Directorul general al Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafaël Grossi trage un nou semnal de alarmă, în urma unui atac vizând centrala Nucleară Zaporojie (sud), care funcţionează în prezent cu generatoare de siguranţă, relatează AFP.

„De fiecare ne jucăm cu focul, iar dacă permitem acestei stuaţii să se prelungească, într-o zi norocul ni se va schimba”, a avertizat el în faţa membrilor Consiliului Guvernatorilor al AIEA, la Viena.

UPDATE 9 martie 12.30:

Aproximativ 40% dintre consumatorii din Kiev au rămas joi fără căldură, în urma atacului rus, anunţă Administraţia Militară a capitalei ucrainene.
„Întreriperi de electricitate de urgenţă nu permit să se asigure încălzirea a 40% dintre consumatori la Kiev”, precizează într-o postare pe Telegram administraţia.

UPDATE 9 martie 11.40:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă joi ”tactici mizerabile” ruseşti, în urma unui nou val de atacuri masive care au vizat capitala ucraineană şi nouă regiuni în Ucraina, relatează AFP.

„Inamicul a lansat 81 de rachete, încercând din nou să-i intimideze pe ucraineni, folosindu-şi din nou tacticile mizerabile”, denunţă într-o postare pe Telegram Zelenski.

UPDATE 9 martie 10.11:

Rușii au lansat 81 de rachete asupra Ucrainei joi dimineață, susțin surse urcrainene, citate de Sky News. Specialiștii spun că este cel mai mare atac aerian din ultima perioadă.

9.33 - UPDATE: Cel puțin cinci persoane au murit joi dimineața în cel mai mare atac cu rachete al rușilor în Ucraina din ultimele trei săptămâni, transmite AP.

9.16 - UPDATE: Cel puţin patru civili - doi bărbaţi şi două femei - au fost ucişi într-un atac aerian rus în regiunea ucraineană Liov (vest) joi, anunţă guvernatorul regiunii Maksim Kozîţki, în bombardamente masive în întreaga Ucraină, relatează AFP.

9.00 - UPDATE: Grupul paramilitar rus Wagner continuă să avanseze la Bahmut, după ce a revendicat cucerirea părţii de est a acestui oraş, care se află în centrul confruntărilor armate ruso-ucrainene de luni de zile, în estul Ucrainei, şi care ar putea să cadă ”în următoarele zile”, potrivit seceratrului general al NATO Jens Stoltenberg.
La Ceasov Iar, situat un pic mai la vest, obuziere ucrainene trag neîncetat împotriva unor poziţii ruseşti, iar blindate aduc noi trupe către front.

8.43 - UPDATE:Conform The Guardian, joi dimineața au fost înregistrate bombardamente asupra unor instalații energetice în regiunile Kiev, Mykolaiv, Harkov, Zaporojie, Odesa, Dnipropetrovsk și Zhytomyr.

7.56 - UPDATE:Atacurile de joi dimineaţă au întrerupt centrala nucleară Zaporojie din Ucraina de la reţeaua electrică ucraineană, a anunţat compania de energie Enerhoatom.
„Astăzi, ultima linie de comunicaţie dintre CNE Zaporojie ocupată şi sistemul energetic ucrainean a fost întreruptă. Combustibilul pentru funcţionare e de ajuns pentru 10 zile”, a spus compania într-un comunicat.

7.00 -  UPDATE: La Kiev s-au auzit explozii puternice, după cum a relatat un jurnalist independent din capitala Ucrainei, scrie The Guardian.
Anterior, administraţia militară a Kievului a raportat că apărarea antiaeriană a regiunii a funcţionat.
The Guardian nu a verificat independent informaţia.
Şi ziarul ucrainean Dzerkalo Tyzhnia relatează că o explozie la Kiev, precum şi altele s-au auzit în oraşul Sumî şi o dronă a fost observată deasupra regiunii de vest a oraşului Lviv.

content-image

6.54- UPDATE:Volodimir Zelenski a apărut la CNN, miercuri seară, în SUA, într-un interviu preînregistrat.
Când a fost întrebat de Wolf Blitzer de ce ar fi nevoie pentru a se întâlni cu Putin, Zelenski a spus: „Nu avem nicio circumstanţă să vorbim cu preşedintele Federaţiei Ruse pentru că nu se ţine de cuvânt”.
„Nu avem nicio încredere în el”, a adăugat Zelenski.

De luni de zile, Rusia bombardează instalaţii-cheie din Ucraina cu rachete şi drone, perturbând viaţa de zi cu zi a milioane de persoane, aprovizionarea lor cu apă, încălzire şi electricitate.

"Inamicul a efectuat peste 15 lovituri asupra oraşului şi a regiunii" Harkov, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe reţelele de socializare.

"Ocupanţii ţintesc din nou instalaţii esenţiale", a adăugat el.

"Potrivit primelor informaţii, o clădire rezidenţială privată din regiunea Harkov a fost lovită", a adăugat guvernatorul, anunţând detalii "clare" despre posibilele victime şi amploarea pagubelor.

La Harkov, principalul oraş al regiunii, primarul Igor Terehov a raportat că a fost vizată "infrastructura energetică" şi că există "probleme" cu electricitatea în anumite părţi ale oraşului.

În regiunea Odesa, în sudul ţării, guvernatorul Maksim Marcenko a raportat că "rachetele au lovit infrastructura energetică regională şi au avariat clădiri rezidenţiale", vorbind despre o "lovitură masivă de rachete".

"Din fericire, nu au fost victime", a declarat el, adăugând că au fost instituite "restricţii în aprovizionarea cu energie electrică".

În regiunea Kiev, apărarea aeriană funcţiona, potrivit administraţiei militare locale.

În vestul Ucrainei, guvernatorul regiunii Hmelniţki, Serghi Gamalii, i-a îndemnat pe locuitori să "rămână în adăposturi", deoarece "inamicul loveşte infrastructurile esenţiale ale ţării".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.