Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație INCREDIBILĂ! Revoluția fiscală a Guvernului face noi VICTIME printre români: Bolnavii de cancer și mamele vor avea parte de venituri tăiate

www.agerpres.ro
bani, scădere, indicator

Guvernul taie salariile bolnavilor și ale mamelor! Revoluția fiscală și încercările de corectare a erorilor provocate de trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului riscă să lase mii de femei cu sume diminuate la indemnizația de creștere a copilului.

Concret, femeile care aşteaptă un bebeluş în această perioadă și ca urmare își vor înceta activitatea, urmând a beneficia de concediu pre și post natal și ulterior de indemnizația pentru creștere a copilului, se vor afla în situația de a primi sume de bani diminuate. Scăderea apare direct ca urmare a trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Citește și: CTP dezvăluie adevărata miză a scandalului momentului dintre DNA și moguli: 'Pregătire de ARTILERIE'

Persoanele care nu au contractele de muncă individuale modificate cu acte adiţionale impuse de modificările fiscale şi înregistrate ca atare în sistemul Revisal, riscă să fie puse în această situație. Conform datelor oficiale în total sunt, în acest moment, peste două milioane şi jumătate de angajaţi în această situaţie. Printre aceștia și femei însărcinate care urmează să nască în săptămânile următoare. Acestea din urmă pot pierde circa 20% din banii cuveniți pentru indemnizația de creștere a copilului.

Viitorii părinţi, ale căror contracte de muncă nu au fost modificate, prin majorarea salariului brut, pot pierde între 200 lei (în cazul persoanelor angajate cu salariul minim) și câteva sute de lei în cazul celor cu salarii mai mari. Situația se referă exclusiv la persoanele salariate în cazul cărora angajatorul nu a făcut transferul, a păstrat acelaşi salariu brut, iar netul luat în mână a fost mai mic.

Un angajat care a avut un salariu brut de 4.000 de lei, anul trecut, a virat la stat peste 1.000 de lei contribuţii sociale. La această sumă, indemnizaţia de creştere a copilului este puţin peste 2.000 mii de lei. Dacă trecerea contribuţiilor nu a fost înregistrată de angajator, atunci brutul rămâne 4.000 de lei şi în 2018. Doar că taxele ajung la 45%, adică peste 1.600 de lei, iar netul se micşorează, astfel, la 2.340 de lei. Aşa se face că viitoarea mamă va pierde aproape 400 de lei din indemnizaţie.

Este foarte important de menționat faptul că nu doar indemnizația de creștere a copilului poate să scadă, ca urmare a acestor modificări fiscale, dar există riscul reducerii banilor cuveniți viitoarelor mame în perioada de concediu prenatal. Din aceleași motive va scadea și suma cuvenită perioadei de concediu postnatal. Cele două perioade de concediu sunt obligatorii și însumează 126 de zile.

Citește și: Dan Voiculescu reacționează FURIBUND, după ce DNA a anunțat că mogulul s-a întâlnit cu Sebastian Ghiță la Belgrad: 'Manipulare'

Printre cei afectați de revoluția fiscală se numără și bolnavii de cancer, dar și celelalte persoane aflate în concediu medical.

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, a semnalat gravitatea situației încă de săptămâna trecută. ”Noi am făcut atunci o analiză foarte aplicată a impactului absolut devastator pe care îl are această așa-zisă revoluție fiscală asupra veniturilor reale ale angajaților, inclusiv în privința celor aflați în concediu medical”, a declarat liderul sindical, potrivit Realitatea TV. Decizia a fost luată în cadrul Ordonanței 3/2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.