Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Socialiştii din Spania au primit termen până la 3 martie pentru a propune un guvern

spania alegeri 2015

Deputaţii spanioli i-au dat luni termen până pe 3 martie liderului socialist Pedro Sanchez să propună un guvern susţinut de o coaliţie, punând în mişcare un proces legislativ care ar putea duce la organizarea de noi alegeri parlamentare până la jumătatea anului, relatează Reuters.

După alegerile fără un rezultat concludent din decembrie, Sanchez efectuează negocieri pentru încheierea unei coaliţii de stânga în parlament. Până în prezent el a realizat însă puţine progrese, în condiţiile în care un dezacord privind eventuala organizare a unui referendum referitor la independenţa Cataloniei afectează şansele de a ajunge la o înţelegere cu formaţiunea antiausteritate Podemos, cel mai mare potenţial aliat al Partidului socialist (PSOE).

Preşedintele camerei inferioare a parlamentului, Patxi Lopez, a declarat că va programa pentru 3 martie un vot de învestitură pentru guvernul propus de Sanchez. Dacă Pedro Sanchez nu va reuşi să obţină votul Parlamentului pentru guvernul propus, alte partide - printre care şi Partidul popular al fostului premier Mariano Rajoy - vor avea la dispoziţie două luni să formeze o coaliţie alternativă înainte să fie convocate din nou alegeri. Potrivit unui sondaj realizat de firma GAD3 şi ale cărui rezultate au fost date publicităţii duminică, 58% dintre dintre spanioli cred că vor avea loc noi alegeri. Potrivit speculaţiilor din mass-media, acestea ar putea avea loc în luna iunie. Sanchez, al cărui partid a terminat pe locul doi în alegerile din decembrie şi care a exclus orice susţinere pentru un guvern condus de PP, doreşte o coaliţie formată din partide de stânga, printre care şi Podemos.

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a vorbit luni despre planurile sale pentru 'un guvern al schimbării' care să anuleze tăierile bugetare nepopulare. Socialiştii se opun promisiunii sale preelectorale referitoare la organizarea unui referendum privind independenţa Cataloniei, deşi Iglesias a sugerat că ar putea da dovadă de flexibilitate în privinţa acestui subiect. 'Este esenţială organizarea unui referendum care să le permită cetăţenilor din Catalonia să-şi exercite dreptul de a-şi decide viitorul politic... Suntem însă deschişi şi la alte propuneri', a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit unui nou de previziuni din sondajul GAD3 dat publicităţii luni, PP şi socialiştii ar pierde mandate în favoarea Podemos şi Ciudadanos în eventualitatea unui nou scrutin, deşi parlamentul va rămâne la fel de fragmentat ca în prezent.  Interne (JAI) de pe 22 septembrie, când s-a decis redistribuirea a 160.000 de migranţi între statele UE. După stabilirea acestui mecanism, cancelarul Angela Merkel a insistat să se se instituie încă un sistem de cote obligatorii, care să prevadă relocare automată între statele UE a tuturor migranţilor care vor ajunge de acum înainte în Europa.

Franţa s-a arătat iniţial favorabilă unei asemenea idei. Dar premierul francez, Manuel Valls, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute, în timpul Conferinţei de Securitate de la Munchen, că Parisul nu agreează stabilirea unui nou sistem de redistribuire a refugiaţilor. El a subliniat de asemenea că Franţa nu este pregătită să preia mai mulţi refugiaţi faţă de cifra de 30.000 pe care şi-a asumat-o la Consiliul JAI din septembrie. Declaraţia lui Valls a provocat şi reacţii în presă, care a estimat că problema refugiaţilor şi cererea cancelarului Merkel privind instituirea unui nou mecanism de cote a provocat o fisură în relaţiile dintre Paris şi Berlin, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.