Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Societatea Română de Radiodifuziune, decorată cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis ambasada frantei

Societatea Română de Radiodifuziune, care împlinește, pe 1 noiembrie, 90 de ani de emisie, a fost decorată cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, decretul fiind semnat joi de președintele României, Klaus Iohannis, scrie Agerpres.

"Cu ocazia aniversării a 90 de ani de la fondarea Societăţii Române de Radiodifuziune, pentru contribuţia importantă avută la promovarea şi susţinerea valorilor culturale, morale şi civilizaţionale româneşti, președintele României a conferit Ordinul «Meritul Cultural» în grad de Comandor, categoria F «Promovarea culturii», Societăţii Române de Radiodifuziune", se arată în textul publicat pe site-ul presidency.ro.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj de felicitare: "A adus prin cuvânt marile evenimente și personalități ale istoriei României în actualitatea noastră, fiind de aproape un secol o prezență constantă în viața românilor. În anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, Radio România împlinește astăzi 9 decenii de emisie. La mulți ani!".

Pe 1 noiembrie 1928 a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă în prezent numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, cunoscută sub numele de brand Radio România. În același an, Mihail Jora înființa Orchestra Radio, cunoscută în prezent ca Orchestra Națională Radio.

Pe 1 ianuarie 1929, Mihail Jora era numit director de programe, iar, pe 17 ianuarie, debuta emisiunea de umor "Ora veselă", în timp ce, pe 18 februarie, era transmisă prima montare propriu-zisă de Teatru radiofonic, cu piesa într-un act "Ce ştie satul", de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.

În anul 1933 erau deja 3.250 de ore de emisie.

Pe 11 iunie 1933 este transmis pentru prima dată un meci internațional de fotbal, România - Iugoslavia.

În 1939, pe 12 februarie, o emisiune românească este realizată pentru promovarea României la Expoziția Universală de la New York, din program făcând parte "Poema română", de George Enescu, o piesă interpretată de Maria Tănase și alte piese populare românești.

În același an erau făcute primele experimente pentru deschiderea studioului regional Radio Basarabia la Chișinău, iar, pe 8 octombrie 1939, sunt transmise primele programe proprii în limbile română și rusă.

După 1948, când are loc naționalizarea Societății Române de Radiodifuziune, toate programele includ o direcție politică, până la căderea comunismului.

Pe 17 iunie 1994, este votată Legea nr. 41, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, ca servicii publice autonome de interes naţional, independente editorial, prin reorganizarea Radioteleviziunii Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.