Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sociolog moldovean: A fost o campanie, pe alocuri, medievală

Vasile Botnaru/ RFERL
doru petruti

La Politic Scan am fost critici față de companiile de sondare din Republica Moldova. Aceste critici, însă, nu au vizat IMAS-ul condus de Doru Petruți. Cel puțin în România, IMAS are reputația de a fi singura operație profesionistă de peste Prut. (Este posibil ca socialistul Igor Dodon să aibă sondorii săi, dar despre asta nu se vorbește la noi.) De aceea, recomandăm interviul pe care Petruți l-a da pentru Europa Liberă.

Citiți și: Republica Moldova: Cum îi prostesc sondorii pe pro-europeni

Imaginea luptei electorale din Moldova a fost redată la noi pe una-două dimensiuni (europenism, anti-corupție) fiind, apoi, împachetată într-o poveste despre bine și rău. Petruți descrie o Moldovă mai complicată, o țară în care societatea este prea slabă pentru a respinge spontan anumite lovituri sub centură și în care una din părți (Dodon) a fost mai competentă decât cealaltă.

"A fost o campanie pe alocuri medievală, dincolo de minciună, argumentele utilizate şi negativismul mai ales în turul doi, cred că au întors Moldova cu câţiva ani înapoi. Dar ăsta nu a fost un lucru întâmplător, a fost o strategie utilizată de Igor Dodon. Să nu credem în întâmplare. A fost o strategie electorală menită să ţină candidata Maia Sandu în discuţii cu discurs defensiv, discuții cu foarte multe negaţii, discuţii care s-o menţină pe electoratul ei, şi să nu-i permită câştigarea pe segmente noi de electorat.

Din păcate, candidata Maia Sandu nu a ştiut să depăşească această capcană. Și s-a dovedit că societatea nu are mecanismele necesare pentru a opri un tăvălug de campanie brodat cu foarte multe minciuni, cu foarte multe acuze, cu elemente ce ţin de homofobie, un amestec uluitor al bisericii pe care l-am avut. Foarte, foarte multe elemente care nu au de fapt prea multă legătură cu secolul 21 în care trăim. Dar acestea au fost strategiile şi posibilităţile candidaţilor şi am ajuns la rezultatul la care am ajuns după turul doi."

"Candidata Maia Sandu nu a reuşit să obţină mobilizare pe intern. Decalajul între ei a fost semnificativ pe teritoriul Republicii Moldova. Şi sunt lucruri de care trebuie să ţinem cont măcar la alegerile din 2018."

Se observă și distanța aproape disprețuitoare fatță de cetățenii care au alte opinii.

"Asta a fost una dintre marile greşeli, aroganţa şi îngâmfarea, şi etichetarea electoratului de stânga, electorat de la care, în mod normal, trebuiau obţinute nişte voturi, măcar de la cei cu viziuni mai moderate de centru şi care nu erau atât de [radicali în] opţiunile pe care le aveau. A fost una dintre greşelile pe care, după părerea mea, se poate (..) învăţa pe viitor."

Dealtfel, aceasta este o greșeală de care se fac vinovați și uni dintre politicienii noștri.

Citiți și: E vina poporului?

Puteți citi interviul integral pe site-ul Europa Liberă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.