Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluția pentru Summit-ul G20: 'Întărirea statelor naționale'

arhiva personala
Laurentiu Rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a publicat pe blogul personal o analiză despre Summit-ul G20 de la Hamburg la care, spune el s-a văzut cum ”Trump, Putin, Merkel, Xi, Erdogan sau chiar Macron au acumulat un nivel de putere și au impus inițiative care au depășit vizibil cadrul funcționăresc-democratic, cadru raportat, firește, la realitățile și standardele din țările respective. Vorbim, deci, despre câțiva oameni cu putere foarte mare care s-au întâlnit pentru a discuta problemele de ansamblu ale lumii”.

Rebega atrage atenția însă că ”amploarea și complexitatea subiectelor care se discută depăștește cu mult înțelegerea cetățenilor obișnuiți. Nici liderii nu stăpânesc, de fapt, amănuntele problemei. În spatele fiecăruia se află zeci, sute, poate chiar mii de consilieri, specialiști, experți, etc. care au analizat problemele și au redactat rapoartele de pregătire pentru summit. Liderii au citit rezumate ale rezumatelor acestor rapoarte și au adăugat, fiecare, opțiunea politică. Discuțiile de la summit vor duce la o rezultantă a tuturor acestor vectori. Pentru cine știe un pic de fizică, este clar că această rezultantă ar putea avea o plajă foarte largă de valori. Ar putea să fie o coordonare a pozițiilor și un pas mare înainte către cooperare, bunăstare și pace în lume. Ar putea fi o anulare reciprocă a pozițiilor, adică lucrurile ar rămâne așa cum sunt în prezent. Sau ar putea fi o amplificare a neînțelegerilor care ar deschide calea spre escaladarea tensiunilor și conflict. Și atunci, unde este dreptul cetățenilor de a cunoaște și de a-și decide viitorul?”

De aici, continuă europarlamentatul român, rezultă că ”rațional, o guvernare mondială este inevitabilă și este de dorit! Forțele care animă ansamblul celor peste șapte miliarde de locuitori ai planetei nu pot fi lăsate la întâmplare pentru că riscul erorilor sau războaielor este foarte mare. Problema este, însă, conexiunea între cele câteva mii de super-specialiști și lideri politici care contează la vârf și restul lumii”.

Rebega observă cât de importante au devenit fracturile chiar în interiorul statelor: ”În țara noastră, s-a vorbit, încă din 2004, despre „două Românii”. Apoi, a pus în discuția a două Mari Britanii. La sfârșitul anului trecut, după alegerile prezidențiale, analiștii au vorbit despre „două Americi”. Și mai recent, s-a vorbit despre „două Franțe”.Iată că, peste tot în lume, apar fracturi profunde între grupuri sociale, fracturi care nu mai sunt „de clasă”, religioase sau etnice, dar care conțin toți acești factori într-un „mix” imposibil de descâlcit. De fapt, este o fractură între guvernanți și guvernați”.

”Nu putem ști, deocamdată, care vor fi consecințele summit-ului G20 asupra evoluțiilor globale”, mai spune Rebega. ”Vedem, însă, că există o nervozitate în creștere și o respingere, din partea cetățenilor, a unor presupuse înțelegeri oculte între mai marii planetei. Metaforic, lumea arată ca o dubă fară geamuri, în care sunt închiși nenumărați cetățeni. În cabina șoferului se găsesc câțiva inși care trag cu toții de volan. Duba merge pe un teren accidentat, iar cei închiși în spate simt că zdruncinăturile prevestesc ceva rău. Și atunci, încep să bată cu pumnii în pereți și să se agite, amplificând trepidațiile mașinii”, continuă el, arătând că ”soluția unei astfel de probleme nu e deloc simplă. Mașina nu se poate opri, cei închiși nu pot fi potoliți, iar în cabină trebuie să fie persoane care să conducă.”

Iată și soluția pe care le propune europarlamentarul român: ”Soluția rațională are cel puțin trei aspecte. Primul este legătura dintre guvernanți și guvernați, respectiv liderii politici trebuie să discute permanent cu cetățenii. Al doilea aspect este încetinirea vitezei, adică o economie mondială care să limiteze drastic goana multinaționalelor după profit și să reducă riscurile ecologice și climatice. În fine, al treilea aspect, este constituit de coordonarea și cooperarea politică la nivel înalt, adică găsirea unei soluții de guvernanță globală, care să depășească marile carențe ale ONU sau riscantele cristalizări de blocuri geopolitice adverse”.

Rebega recunoaște că nu este și nu poate fi ”deținătorul unei soluții, globale. Dar sunt convins că soluția se află în zona întăririi comunităților tradiționale și a statelor naționale. Acesta este un nivel care asigură o comunicare optimă între guvernanți și guvernați. În domeniul economic, marile corporații și economia de piață liberă trebuie să fie echilibrate viguros (dar nu eliminate!) de un sector distributist, care să genereze nu numai un deschidere pentru creativitatea și forța de muncă a miliarde de oameni, ci și reîntoarcerea spre un ethos umanist ale cărui rădăcini se află în valorile fundamentale ale tradiției, credinței, culturii și civilizației”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.