Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluţii pentru aţi proteja dinţii: Obiceiurile alimentare care îți strică dinții

www.oral-dent.ro
periuta, pasta, dinti

Pentru a avea o buna sanatate orala, pe langa rutina zilnica de ingrijire este necesar sa identificam si acele obiceiuri care dauneaza dintilor. Pe cele mai multe dintre ele le facem zilnic, uneori fara a fi constienti de ele sau de impactul pe care il au asupra danturii, iar eliminarea lor ne va ajuta sa ne mentinem un zambet frumos si sa mergem cat se poate de rar la stomatolog. Aceasta pentru ca, desi viziteaza in mod regulat cabinetul stomatologic pentru controale de rutina si au o igiena dentara buna, unele persoane au anumite obiceiuri care, din pacate, pot compromite sanatatea dintilor, conform exquis.ro.

Iata care sunt cele mai frecvente si mai daunatoare dintre aceste obiceiuri si ce putem face pentru a minimaliza efectele lor asupra danturii:

Consumul de vin rosu

Consumat in cantitati moderate, vinul rosu contine substante benefice organismului, insa efectul asupra danturii este unul negativ, deoarece pateaza dintii, iar prin continutul de acizi, ataca smaltul. Totodata, ca orice alcool, acesta deshidrateaza organismul si scade cantitatea de saliva, lasand in urma o senzatie de uscaciune a gurii si favorizand aparitia halitozei.

Solutia: Asociaza consumul de vin rosu cu alimente alcaline. Nu intamplator, francezii, rafinati consumatori de vinuri, asociaza acest deliciu cu consumul de branzeturi care, prin pH-ul alcalin pe care il au, neutralizeaza acizii. Este bine ca odata cu vinul sa comandam intodeauna si apa plata din belsug, pentru a ne hidrata, recomanda specialistii.

Extremele alimentare

Consumul unor alimente prea fierbinti sau prea reci poate produce microfisuri in smalt, din cauza contractarii si dilatarii bruste a acestuia. In plus, in cazul in care este prezenta sensibilitatea dentinara, contactul cu aceste alimente va insemna aplicarea unor stimuli prea puternici asupra terminatiilor nervoase dentare.

Solutia: Evitarea extremelor este recomandata si in acest domeniu. De exemplu, putem savura o supa calda sau un ceai fierbinte iarna sau sa ne racorim pe canicula cu o inghetata, insa fara a impinge limitele de temperatura foarte departe.

Rontairea permanenta a diverselor alimente

Snacks-urile frecvente vor asigura o sursa constanta de hrana pentru bacterii de-a lungul intregii zile. Acestea vor descompune resturile alimentare in acizi, care vor produce carii si gingivita.

Solutia: Este recomandat ca mic dejunul si pranzul sa fie cat mai hranitoare, pentru a prelungi senzatia de satietate pentru mai multa vreme. In cazul in care apare nevoia de dulce, este indicat imediat consumul de apa sau spalarea pe dinti, pentru a indeparta resturile de carbohidrati dintre dinti sau consumul de fructe si legume crude, tari, ce curata dintii. Cele mai periculoase gustari sunt cele aderente, de tipul biscuiti, jeleuri, bomboane, si este recomandat sa le evitam cat mai mult posibil.

Consumul de cafea

In cantitati mari, cafeaua coloreaza dintii, iar daca i se adauga zahar sau lapte, acestea vor deveni sursa de hrana pentru bacteriile cariogene. Solutie: Pentru a reduce riscul de colorare a dintilor este recomandat consumul de cafea cu paiul, precum si reducerea treptata a cantitatii de zahar si lapte adaugate in fiecare ceasca. Paiul este recomandat si pentru orice alta bautura racoritoare colorata

Rontairea ghetii

Pentru unele persoane rontairea ghetii adaugata in diverse bauturi alcoolice, sucuri sau cocktailuri, reprezinta o tentatie care poate duce la fisurarea sau chiar fracturarea dintilor sau a lucrarilor dentare.

Solutie: Cel mai simplu lucru pe care il putem face pentru a ne bucura de o bautura rece este sa o racim la frigider si nu prin adaugarea de gheata, sau sa o consumam cu paiul, pentru a evita tentatia rontairii ghetii, mai ales daca facem parte deja din categoria celor care considera irezistibil un astfel de obicei.

Chiar si bauturile fara zahar, prin continutul lor de acizi, sunt foarte agresive cu smaltul dentar, scotand smaltul din dinti si facandu-l poros. Consumul lor favorizeaza patarea dintilor si aparitia cariilor.

Solutie: Evitati sa sorbiti putin cate putin sau consumati-le cu paiul, pentru a reduce timpul de contact al acizilor cu smaltul dentar. Cel mai indicat insa ar fi inlocuirea lor cu apa din abundenta sau, daca nu puteti renunta la ele, clatiti gura cu apa dupa consumarea lor, pentru a indeparta pe cat de mult acizii.

Utilizarea dintilor ca instrument

Folosirea dintilor pentru ruperea foliei de la cadouri, pentru deschiderea unui sticlute cu lac de unghii sau pentru spargerea alimentelor tari (nuci, samburi etc.) poate fi un obicei traumatizant pentru ei, in unele cazuri provocand chiar fracturarea lor.

Solutia: Cu siguranta, cea mai buna alegere este folosirea unui foarfece, a unui cleste sau a unui cutit in locul dintilor, pentru a mentine integritatea lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.