Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj în Republica Moldova: Simt moldovenii nevoia unui președinte puternic?

În paralel cu sondajul comandat de Timpul, a fost dat publicității un a sondaj comandat de International Republican Institute (IRI). Cele două sondaje merită discutate în comparație.

Metodologia folosită de sondajul IRI este mai clasică (nu se ține cont în eșantionare de prezența la vot), iar interviurile au durat, în proasta tradiție moldovenească, trei săptămâni.

62% din moldoveni cred că țara se îndreaptă într- direcție greșită, în cădere cu 17% față de acum un an. Un rezultat asemănător găsi și în sondajul Timpul.

content-image

Problema ce a mai importantă a Republicii Moldova este percepută ca fiind corupția.

content-image

Majoritatea parlamentară continuă sa aibă aproximativa aceeași percepție negativă ca în valul trecut. (Guvernul Filip are o percepție puțin mai bună, dar tot staționară).

content-image

Președintele Dodon (socialist, pro-rus) are o rată de susținere de 54%.

content-image

... iar 50% din moldoveni sunt favorabili referendumului propus de el, față de numai 45% care se opun.  (Aici formularea întrebării poate să influențeze destul de mult răspunsurile.) Referendumul ar extinde drepturile și puterile președintelui, mergând până la dizolvarea Parlametului.

content-image

 

Un sistem mixt de vot ar întruni (parțial uninominal, parțial pe listă) ar fi sprijinit de 43% în timp ce 41% s-ar opune. 16%, în schimb, sunt nehotărâți.

content-image

În alegerile parlamentare comuniștii din PSRM ar câștiga votul a 33% din cetățeni. Adică ~40% dintre cei ce au o opinie (deci excludem nehotărâții și non-răspunsurile).

Chiar și așa, față de 54% în sondajul comandat de Timpul, diferența este uriașă. Cel puțin o parte din diferență vine din eșantionare.

La ultimele alegeri (prezidențiale) zonele ruse care votează pentru PSRM au avut o prezență mai bună la vot decât celelalte. Există mai muli factori care pot să fi influențat asta de la slaba organizare a opoziției pro-europene până la non-combatul Partidului Democrat (de guvernare) care și-a retras candidatul. Astfel,cele două sondaje măsoară lucruri diferite. Sondajul Timpul, eșantionat după prezența la vot,  este mai potrivit pentru scenariul în care această diferență de mobilizare se păstrează în timp ce sondajul IRI este mai relevant pentru scenariul în care partidele pro-europene își cresc nivelul de organizare și motivația.

Chiar și așa, diferența pare cam mare. Dubios de mare.

content-image

Altfel, Igor Dodon se bucură de 41% încredere, față de Maia Sandu (PAS, pro-europeană, anti-corupție) are doar 23%.

content-image

Ca și în sondajul Timpul, și în acest sondaj moldovenii se simt cel mai aproape de Rusia.

content-image

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.