Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spitalul Nicolae Oblu din Iași a inaugurat cel mai performant robot destinat operațiilor la coloană și neurochirurgiei - FOTO

Consiliul Județean Iași, Facebook
Spital Iași aparat

La Spitalul Clinic Nicolae Oblu din Iași a fost folosit marți în premieră cel mai performant robot destinat chirurgiei spinale și neurochirurgiei pentru efectuarea unei operații de coloană vertebrală.

Citește și: Încă doi bărbați au murit de gripă. Totalul morților a ajuns la 140

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a participat la Spitalul de Neurochirurgie la intervenția realizată de specialiștii ieșeni cu ajutorul Mazor X.

„Vin destul de des la Iași și asta pentru că aici, lucrurile au început să se miște în domeniul pe care îl conduc. Ministerul Sănătății intenționează să facă investiții în aparatură medicală, în echipamente și chiar în specialiștii pe care îi putem pregăti aici, astfel încât, Iașul să devină un pol al medicinei în România”, a spus ministrul Sănătății Sorina Pintea, se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Iași.

Beneficiarul primei intervenții efectuate cu robotul de ultimă generație este un barbat de 56 de ani, victima unei căderi de la înălțime, diagnosticat în urma acestui accident cu fractură de coloană.

"Cu ajutorul acestui robot s-a făcut o fixare minim invazivă. Este un montaj lung, presupunând opt șuruburi introduse prin incizii mici, de aproximativ un centimetru și cu o tijă din titan. Pacientul nu are deficit motor, după operație acesta se va putea deplasa și în câteva zile va putea pleca acasă. Mazor X este un sistem de ghidare a șuruburilor introduse. Operația se face mai întâi virtual, pe baza softurilor pe care le are acest robot, se fixează traiectoria șurubului, sistemul preia aceste date, ulterior, el va ghida chirurgul exact acolo unde trebuie făcută intervenția. Aceasta este de o acuratețe aproape perfectă.

Cu siguranță că viitorul medicinei la nivel mondial va fi robotica și noi am reușit cu sprijinul autorităților să implementăm încă de acum acest sistem. Ne-am dorit dintotdeauna să aducem inovațiile care au principal scop creșterea calității actului medical. Pacienții trebuie să simtă că sunt tratați la nivel european și asta se întâmplă astăzi la Iași”, a afirmat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie N. Oblu.

Sistemul care a costat 1,2 milioane de euro a fost achiziționat cu fondurile Consiliului Județean Iași.

”Este o investiție mai mult decât necesară într-un spital de înalt nivel cum este cel de Neurochirurgie. Este un moment important pentru toată echipa acestui spital, dar mai ales pentru pacienții care vor beneficia de astfel de intervenții. Astăzi, vorbind de robotică în neurochiriurgie, putem sta alături de clinici precum cea din Viena sau Lausanne. Mă bucur că există inițiativă în spitalele noastre, că putem ajuta financiar unitățile medicale și că reușim împreună să oferim pacienților un act medical de calitate și condiții spitalicești moderne”, a precizat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.

Tot astăzi, ministrul sănătății, Sorina Pintea a făcut un bilanț al investițiilor din unitățile medicale ieșene. „Pentru județul Iași, vorbim despre 32.687.360 lei, bani care vor fi reinvestiți în aparatură medicală în unitățile sanitare. Vom continua alocările financiare pentru spitale și în acest an”, a mai menționat ministrul Sorina Pintea.

Cu ajutorul Ministerului Sănătății, spitalele care au investit în unitățile de primire urgențe au recuperat sumele cheltuite pe echipamente, aparatură medicală, lucrări de reabilitare, extindere sau modernizare.

Spitalul Clinic Nicolae Oblu se află în subordinea Consiliului Județean Iași.

Consiliul Județean a fost coordonatorul proiectului pentru Spitalul Clinic “Dr. C.I. Parhon”, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”, Spitalul Municipal de Urgență Pașcani, U.A.T. Municipiul Iași și U.A.T. Municipiul Pașcani. Cea mai mare sumă a fost recuperată de Spitalul Clinic de Urgență ”Nicolae Oblu”, unitate din subordinea Consiliului Județean, aproape 27 de milioane de lei. Pentru investițiile deja făcute la Spitalul ”Sf. Maria”, a fost restituită suma de 3,5 milioane de lei. Spitalul Clinic „Dr. C.I.Parhon" a primit 1,2 milioane de lei iar Spitalul Municipal de Urgență Pașcani a recuperat aproape 2 milioane de lei.

Modernizarea și dotarea unităților de primire urgențe ale spitalelor din județ conduce către creșterea calității actului medical, scăderea numărului de pacienți redirectionați spre alte unități medicale și reducerea timpului necesar pentru diagnosticare și tratament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.