DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Stabilitatea locurilor de muncă asigurată prin facilități fiscale

Împreună cu mai mulţi colegi deputaţi am depus la Camera Deputaţilor o propunere legislativă pentru modificarea Codului fiscal, prin care dorim să oferim cadrul legal şi stimulentele necesare pentru ca agenţii economici să transforme practica elevilor şi a studenţilor într-o pârghie reală de formare profesională a noilor angajaţi.

Această propunere a fost determinată de situaţia actuală din piaţa muncii, unde peste 25 de mii de locuri de muncă nu sunt aproape niciodată ocupate, cauza unei asemenea stări de fapt fiind, în principal, lipsa calificărilor dobândite de către elevi şi studenţi în perioada studiilor, chiar şi după efectuarea unor scurte stagii de practică profesională.

Pe fondul creşterii economice tot mai ridicate din România, în vederea creşterii propriei cifre de afaceri, tot mai mulţi agenţi economici din România sunt dispuşi să facă eforturi investiţionale şi să contribuie direct la formarea profesională a viitorilor angajaţi, în condiţiile în care legislaţia fiscală le permite şi, de ce nu, îi stimulează. Merită amintite, în acest sens, eforturile făcute de unii angajatori din judeţele Sibiu, Braşov sau Satu Mare, în scopul formării profesionale superioare a viitorilor angajaţi, chiar şi în lipsa unor stimulente fiscale venite din partea statului român. În prezent, eforturile financiare făcute de către agenţii economici privaţi în scopul formării profesionale sunt considerate cheltuieli cu sponsorizarea sau donaţiile şi nu, cum ar fi normal, să fie considerate cheltuieli cu pregătirea profesională.

În acest context, propunere legislativă depusă de PNL intenţionează să instituie o relativă normalitate în fiscalizarea cheltuielilor pentru formarea profesională a viitorilor angajaţi şi anume considerarea acestor cheltuieli ca fiind cheltuieli deductibile, la calculul impozitului pe profit.

Mai mult, propunem ca activele puse la dispoziţia instituţiilor de învăţământ pentru practica elevilor şi studenţilor să nu fie considerate prestări de servicii, în vederea colectării taxei pe valoarea adăugată. Trebuie să precizăm faptul că măsurile propuse au un impact bugetar pozitiv, atât asupra bugetului de stat, cât şi a bugetului asigurărilor sociale, prin faptul că deducerile fiscale sunt compensate cu impozitele şi contribuţiile sociale pe care le vor plăti viitorii angajaţi/angajatori, în urma ocupării locurilor de muncă oferite de angajatori. Se va obţine chiar şi o economie la bugetul asigurărilor pentru şomaj, prin reducerea numărului de şomeri, mai ales în rândul tinerilor.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.