Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stăm cu toții pe un vulcan de greșeli economice, dar avem știri pozitive. STOP și RESTART!

Stăm cu toții pe un vulcan de greșeli economice. Se descurajează munca și investițiile. Legile se încalcă. Se folosesc bani publici pentru mituirea votanților. Toate acestea într-un context tulbure al justiției și nebunesc al educației. Avem cel mai mare haos fiscal, cele mai nesănătoase propuneri pentru educație și cel mai iresponsabil guvern post-decembrist. Este evident că nu stă în picioare nici programul electoral cu care s-au câștigat alegerile, nici programele de guvernare din acest an cu ținte săptămânale mobile.

Dar,

Hei, avem știri pozitive:

Crește prețul la apă, benzină și curent electric...uraaa!

Transferul contribuțiilor de la angajator spre angajat va reduce salariul net din buzunar...uhauuu!

Creatorii de locuri de muncă vor avea conturile defalcate de TVA blocate de stat și pentru fiecare plată vom avea două conturi...să-i ia mama dracului!

Salariații part-time vor trebui să plătească contribuții pentru echivalentul salariului minim pe economie cu program complet, chiar daca ei lucrează pe bune doar 2 sau 4 ore...ce bineee, așa le trebuie!

Se crează Fondul Suveran de Investiții politizat, iar dacă va înregistra pierderi el va fi dizolvat spune proiectul de lege...sic!

Cad cotațiile la bursă ale acțiunilor băncilor după amenințările publice guvernamentale la adresa lor...bine le face!

Facilitățile fiscale pentru unitățile protejate care angajează persoane cu handicap au fost eliminate...fantastic!

Cu fiecare știre pozitivă citită ați devenit mai datori cu 553 de euro pe secundă, întrucât în 2017 am fost îndatorați de guvern cu 10 miliarde de euro - de 10 ori mai mult decât împrumutul guvernului de la FMI în plină criză economică și financiară din 2009-2010...supeeeer!

La Casa Națională de Sănătate s-au făcut decontări fictive de milioane de euro...yupiii!

Să ne bucurăm...de cei câțiva bănuți în plus de pe fluturaș cât îi vedem pe hârtie căci se vor duce prea repede și nu ne vor ajunge pentru taxele noi și prețurile majorate!

S-au jurat că vor respecta legile și au uitat!

Ultimele modificări apărute în spațiul public nu au respectat obligațiile legale stabilite prin Codul Fiscal, desi ministrii au jurat că vor respecta legile țării. Parlamentarii la fel, au jurat și ei. Cum să respecte cetățenii legea dacă cei din vârf o calcă în picioare?!? Cum? Guvern fără cap! La art 4 din codul fiscal se spune clar ca orice modificare fiscală intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, Iar În cazul în care se doreste majorarea sau introducerea de impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi sau se reduc facilități existente prin OUG, ele vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an. De ce sunt încălcate legile? Pentru ca Încearcă să mituiască populația. Majoreaza veniturile bugetarilor pe datorie, fără a le condiționa cu performanța, ceea ce se întoarce impotriva bugetului țării și a cetățenilor ca un bumerang. Disperarea legată de buget o răsfrâng asupra salariatilor si mediului de afaceri, și așa restrânse numeric.

5 consecințe grave ale introducerii contului defalcat de TVA. Calculele din birou vor fi surprinse de realitatea economică

Ura față de sectorul privat naște monștri și propuneri monstruoase.

Split TVA înseamnă o plată, două conturi. Adică firmele vor fi obligate să-și deschidă cont separat de TVA, la Trezorerie sau la bănci, din care să NU poată retrage bani, ci doar să primească de la clienții pe care îi au. Persoanele înregistrate ca neplătitoare de TVA azi vor fi obligate să facă și ele aceste plăți in conturile defalcate. Totul, opțional de la 1 octombrie, obligatoriu la începutul anului viitor. Pentru plățile făcute greșit în conturile separate de TVA se plătesc penalități de 0.06% pe zi. Costurile administrative ale fiecărui contribuabil se dublează. Contactele contribuabilului cu adm fiscala se intețesc amețitor. Or la trezorerie nu e nimic online, te duci la ghișeu. Cozile vor fi infernale la fisc pentru fiecare cerere de rambursare, de suspendare sau de anulare a penalităților de întârziere. Iată ordonanța publicată aseară: http://contabilul.manager.ro/dbimg/files/OG_23_2017_ordonanta_split_tva.pdf

5 consecințe ale introducerii contului defalcat/split TVA întrevăd:

1. Contribuabilii corecți vor fi primii loviți - pierderea de productivitate și blocajul financiar îi va termina pe micii producători și vânzători. Pe marii evazioniști de TVA îi doare la bască! Ei lucrează în conivență cu butoanele oficiale și în paralel cu economia oficială. Marile tunuri de evaziune la TVA sunt date de cei protejați politic sau de servicii din "interes național". Până nu se rup aceste legături ale economiei paralele va fi mereu la fel.

2. Va scădea gradul de conformare la declararea TVA. Calculele din birou vor fi surprinse de realitatea economică. Nu s-au prezentat analize ample si nici simulările reale, nici pe domenii rastranse de activitate sau zonale. Va fi bulversată toată economia în bloc.

3. În scurt timp se va renunța la experimentul aberant al contului defalcat de TVA. La fel ca în cazul renumitului eșec al impozitului pe bacșiș. Atunci a durat vreo trei luni nebunia guvernamentală. Chiar avem memorie instituțională atât de scurtă?

4. Haosul aferent în fiscalitate și în economie rămâne. Este incredibil că la ora actuală, niciun manager sau antreprenor nu știe cum va fi fiscalizat peste o lună sau două, căci iată apare o nouă ordonanță "de urgență". În aceste condiții cum să avem economie-afaceri-dezvoltare-cercetare sau transfer de invenții în economia reală?

5. Se deteriorează drastic și pe termen lung cooperarea dintre mediul de afaceri și reprezentanții statului. Suspiciunile vor guverna relațiile dintre mediul de afaceri și guverne, indiferent de culoarea lor politică.

Nicăieri în Europa nu se aplică acest mecanism de colectare a TVA asupra întregii economii. Nicăieri! Vecinii nostri bulgari au TVA mai mic decat noi și colectează TVA cu peste 8 procente mai mult din PIB, fără să aibă un sistem atât de complicat, de birocrat și de haotic, pur si simplu aberant, precum îl propune guvernul actual. Pe scurt, split TVA nu funcționează bine nici măcar acolo unde autoritatea fiscală e digitalizată și eficientă, necoruptă și înalt profesionalizată.

Problema structurală pe TVA la noi vine și din faptul că o bună parte a populației care trăiește în mediul rural consumă marfă nefiscalizată, prin autoconsum.

Nu s-a rezolvat problema marilor dosare de prețuri de transfer deși am creat la ANAF un departament dedicat opririi exportului ilegal de profit încă din 2010. Azi lucrează efectiv vreo șase oameni. E ridicol! Nu se discută cu bulgarii cum reusesc ei să colecteze mai bine TVA decât noi.

Nu e joacă! Ceea ce credeam a fi doar un show de incompetență, se transformă acum în legislație. Azi am primit cel mai puternic semnal ca acest guvern urăște economia privată și libera inițiativă, afacerile mici și mijlocii românești.

Sub presiunea deficitului care riscă să sară de 3% și a programelor populiste, absolut fantasmagorice, puterea actuală dezechilibrează profund România pe termen scurt, mediu și lung.

Socotelile actualui guvern sunt greșite!

STOP și RESTART!

1. Haideți să respirăm adânc cu toții, să ne oprim rapid din experimentele și haosul care lovesc economia privată și contribuabilii corecți, care bulversează administrația publică.

2. Haideți să respectăm legile actuale și să corectăm cu calm, analize consistente și responsabilitate șvaiterul legislativ care lasă azi ferestre deschise și legalizează de fapt evaziunea fiscală.

3. Haideți să ne uităm la ceea ce alte țări civilizate fac mai bine decât noi. Să luăm exemplul manualelor de sport. În lumea civilizată, școlile trec mai întâi copiii prin multe sporturi și apoi profesorii decid împreună cu copiii ce sport li se potrivește cel mai bine. Ce distanță între iresponsbailitatea și sub-mediocritatea propunerilor de la noi față de respectul manifestat pentru copii în lumea civilizată.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.