Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite salută succesul "semnificativ" al Ucrainei în cucerirea oraşului strategic Liman

politico.eu
Lloyd Austin

Sâmbătă, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a salutat cucerirea a bastionului strategic Liman din estul Ucrainei, de către ucraineni, de la forţele ruse, afirmând că acesta este un succes încurajator pe front, ce va crea noi dileme pentru armata rusă, anunță RADOR.

"Absolut, este semnificativ. Suntem foarte încurajaţi de ceea ce vedem în acest moment", a declarat Austin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în Hawaii. Rusia a folosit oraşul Liman ca centru logistic şi de transport pentru operaţiunile sale în nordul regiunii Doneţk. Recucerirea acestuia constituie cel mai mare câştig al Ucrainei pe câmpul de luptă, de la contraofensiva-fulger lansată în regiunea nordică Harkiv, în luna septembrie. Austin a remarcat că Liman este poziţionat de-a lungul liniilor de aprovizionare pe care Rusia le-a folosit pentru a-şi aduce trupele şi echipamentele militare către sud şi vest, în contextul în care Kremlinul îşi continuă invazia din Ucraina, după mai bine de şapte luni. "Iar fără acele rute, va fi mai dificil. Aşadar, constituie o oarecare dilemă pentru înaintarea Rusiei", a spus Austin. Iar noi credem că ucrainenii au făcut o treabă extraordinară ajungând acolo şi începând să ocupe oraşul." Recentele succese ale Ucrainei i-au înfuriat pe aliaţi ai lui Putin, precum Ramzan Kadirov - liderul regiuni sudice ruse Cecenia - care a făcut apel la "măsuri mai drastice", inclusiv folosirea unor arme nucleare tactice.

Cucerirea oraşului Liman survine la numai o zi după ce Putin a proclamat anexarea a patru regiuni din Ucraina - inclusiv Doneţk, unde se află Liman - şi le-a plasat sub umbrela nucleară a Rusiei. Proclamarea regimului rusesc în peste 15% din teritoriul Ucrainei a fost respinsă ferm de Ucraina şi de statele occidentale, care au calificat-o drept ilegală. Austin nu a precizat dacă, în opinia sa, cucerirea oraşului Liman ar putea declanşa o escaladare din partea Rusiei, chiar dacă oficiali americani au denunţat la scară largă retorica nucleară a Rusiei, în ultimele zile. "Nu voi specula cu privire la ce înseamnă din punct de vedere al unei posibile escaladări. Însă ce înseamnă pentru câmpul de luptă este că ucrainenii continuă să înregistreze progrese. Ei continuă să aducă probleme pe care ruşii vor trebui să le rezolve. Şi, încă o dată, cu toţii trebuie să ne simţim încurajaţi de ceea ce vedem", a spus secretarul american al apărării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.