Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statisticile ne spun că 90% dintre reţetele de antibiotic se scriu în afara spitalului, spune Adrian Marinescu

MedicHub
Antibiotice

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Marinescu, a afirmat miercuri că, potrivit statisticilor, aproximativ 90% dintre reţetele de antibiotice se scriu în afara spitalului, potrivit Agerpres.

"Cred că este important să plecăm de la nişte cifre care ne arată o realitate în Europa. În momentul în care vorbim de secţiile de Terapie intensivă, este clar că vorbim despre un procent cam de 10% pentru aceste infecţii asociate actului medical. În România este o subevaluare şi sperăm ca acest lucru să se schimbe în curând. (...) Practic, în Europa aceste infecţii sunt luate ca atare. Sigur, există programe care să le combată, dar nu înseamnă că se face o legătură de cauzalitate şi nu există o vină din partea personalului medical. Este adevărat, fiecare caz în parte poate fi discutat, dar sunt situaţii rare. Dacă vorbim de rezistenţă la antibiotice, ea nu numai că nu se referă la specialitatea de boli infecţioase, dar nu se referă doar la spital. Statisticile ne spun că 90% dintre reţetele de antibiotic se scriu în afara spitalului la nivel de medicină primară, medici care nu sunt în spital", a spus Marinescu, la o conferinţă.

El a amintit că în perioada pandemiei cu noul coronavirus s-au prescris antibiotice, deşi este vorba despre o infecţie virală.

"Vă aduc aminte că în timpul pandemiei, culmea, vorbim de o infecţie virală şi nu am fi avut nicio legătură cu antibioticele, totuşi s-a prescris foarte mult. Se pune întrebarea cum de acest lucru se întâmplă în continuare deşi nu există protocol, nu există nimic scriptic din punct de vedere ştiinţific care să explice acest lucru. Acestea sunt realităţi, eu cred că se vor schimba, dar trebuie să ne aşteptăm la faptul că va fi un proces de lungă durată. Ce trebuie să îşi dorească România este că pe tot teritoriul ei tot ce înseamnă prescripţie de antibiotice lucrurile să se schimbe. Să se schimbe în abordare, să fie alte indicaţii şi până la urmă să se întâmple în practică", a mai afirmat medicul.

Potrivit acestuia, "indiferent de secţie şi de spital" există infecţii asociate actului medical.

"Legat de infecţiile asociate actului medical, să luăm în calcul că indiferent de secţie, de spital, oriunde aceste infecţii există. Plecând de la realitate, să vedem ce putem să facem. Probabil că peste nişte ani de zile am putea să tragem linie şi să spunem că într-adevăr lucrurile ajung să stea mai bine", a mai susţinut Marinescu.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", Cătălin Apostolescu, a precizat că nu trebuie pus semnul egalităţii între infecţie nosocomială, praxis şi infracţiune.

"Nu trebuie pus semnul egalităţii între infecţie nosocomială, praxis şi infracţiune. Este adevărat că acest lucru nu ne exonerează pe noi în a duce o activitate continuă de prevenire a infecţiilor nosocomiale. (...) Activitatea împotriva lor este o activitate permanentă", a susţinut medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.