Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: 'Dublu Exitus. Vânătoare de spioni în plin război rece', de Trevor Barnes

europafm.ro
carte

O carte despre unul dintre cele mai teribile cazuri de spionaj din timpul Războiului Rece, așa își începe Stelian Țurlea prezentarea în Mediafax.

Dacă vreți să citiți o carte de spionaj absolut remarcabilă, cu acțiune trepidantă și fapte și documente reale, copleșitoare, nu ezitați să deschideți cartea pe care o semnalăm astăzi. Cartea vorbește despre unul dintre cele mai teribile cazuri de spionaj din timpul Războiului Rece. În plus, este și una foarte nouă, a apărut în Marea Britanie în orginal anul trecut și se referă la perioada dinurmă cu vreo cincizeci de ani și chiar mai bine, când nici nu se puteau face publice ca astăzi fel și fel de informații, pentru că organsimele/organizațiile care se luptau cu spionajul, practic… nu existau.

De pildă, în 1961, MI5, agenția de informații din Marea Britanie, era o organizație secretă și în mod remnarcabil, nu exista nicio referire la ea în prima ediție, din 1962, a legendarei și curpinzătoarei ”Autonomii a Marii Britanii” a lui Anthony Simpson. Existența serviciului de securitate a a fost recunoscută oficial abia în 1989! Rolul și existența lui MI6, Agenția de informații externe, erau și mai obscure. În așa fel încât, era o mare problemă când erau prinși spioni și ajungeau în fața tribunalelor.

Scrie Trevor Barnes: „Cu numărul copleșitor de dovezi de spionaj acumulate în urma arestărilor, nu exista îndoială că urmărirea penală era adecvată și avea șanse de succes. Niciun acuzat nu mărturisise. Asta însemna că un număr considerabil d eprobe delicate, nedestinate publicului, trebuiau aduse în fața instanței. Întrebarea care se punea era cât de mult din caz trebuia audiat in camera și dacă guvernul trebuia să ațâțe flăcările publicității. Hollis (director general al MI5) era susținător ala cestui înveșiș ermetic al discreției și se mândrea cu aranjamentele excelente cu persa, care asigura că ziarele nu făceau referire la Servicul de Securiatte. Rolul și dovezile Serviciului de Securitate era esențiale pentru succesul acuzării. Această probelmă dificilă avea să fie rezolvată chemând minim de ofițeri MI5 să depună mărturie în mod anonim și soplictând presei, în cea mai mare parte docilă, să nuîncalce acest paravan al discreției creat de comun acord.”

Scriu editorii: „Rețeaua spionilor din Portland a fost unul dintre cele mai teribile cazuri de spionaj din timpul Războiului Rece. Întreaga lume a intrat în stare de șoc atunci când a fost dezvăluită activitatea tenebroasă a ilegalilor" KGB – spioni sovietici care acționau sub identități false, furate de la persoane decedate. Povestea uimitoare, dar adevărată, despre vânătoarea de spioni desfășurată de MI5 vine direct din universul afacerilor de spionaj și este expusă aici prin folosirea, pentru prima dată, a unor dosare până acum secrete, deținute de MI5 și FBI, a câtorva arhive private și a interviurilor originale. Tentaculele acestei afaceri de spionaj au cuprins întreaga planetă – din America până în URSS, Canada, Noua Zeelandă, Europa și Marea Britanie.”

Trevor Barnes – Dublu Exitus. Vânătoare de spioni în plin război rece. Traducere din limba engleză de Maria Adam. Editura RAO. 443 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.