Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: Lady L., de Romain Gary

europafm.ro
carte

„Cu siguranță un alt fel de Romain Gary, și pentru cititorii lui o poveste cu arome puternice, aproape cum ar fi spus-o Maupassant, care trece cu eleganță de la începutul său sentimental la finalul surprinzător“ - Kirkus Reviews, așa își începe Stelian Țurlea analiza din Mediafax.

Redăm mai jos recenzia.

Romanul pe care îl semnalăm astăzi a fost scris în limba engleză în 1959 și tradus de autor în franceză, în 1963, iar doi ani mai târziu a fost ecranizat, în regia lui Peter Ustinov, cu Sophia Loren, Paul Newman și David Niven în rolurile principale. Este o poveste de dragoste, o satiră a aristocrației victoriene și un portret al anarhiștilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX..

Scriu editorii: „O bătrână doamnă, etalon al aristocrației victoriene, este înconjurată, la împlinirea vârstei de optzeci de ani, de întreaga familie. Una dintre marile familii ale Angliei – după cum însăși Lady L. o spune: Guvernul de-a dreapta, Biserica la stânga, Banca Angliei și Armata în spatele ei. Cele patru reprezentate, toate, de urmașii acestei femei, care a dat Angliei tot ce avea mai bun. Dar nu întotdeauna trunchiul de pe care sar așchiile este pe atât de nobil pe cât ni l-am putea imagina. Ba chiar s-ar putea dovedi că nu este nici măcar pe atât de englez pe cât s-ar cuveni. Amenințată cu pierderea pavilionului de vară, sanctuarul ei secret, Lady L. este obligată să-și mute lucrurile cu toată discreția posibilă. De aceea apelează la prietenul de o viață Sir Percy Rodiner, poetul oficial al Curții, care va asculta perplex incredibila istorie a femeii pe care o iubește de peste patruzeci de ani”.

Criticii au susținut că eroina este o evocare a lui Lesley Blanch, femeia cu care Romain Gary a fost căsătorit de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până în anii 1960, cu zece ani mai în vârstă, pe care o cunoscuse în Anglia, când scriitorul s-a alăturat Forțelor libere francez.

Confidențele de care vorbesc editorii în textul de mai sus sunt pline de surprize. Lady L. își povestește viața, începând cu vremurile în care se numea Annette Boudin, fiica unei spălătorese din cartierele Parisului, unde supraviețuia vânzându-și trupul și ajunge să-l iubească pe anarhistul Armand Denis. Recurgând la o vastă documentare, o parte menționată la sfârșitul romanului, Romain Gary face, plecând de la povestea fictivă a lui Annette, istoria adevărată a anilor anarhiști de la sfârșitul veacului al XIX-lea, cu teroriști ruși, răufăcători francezi și aristocrați britanici decăzuți. Din idealismul anarhiștilor și socialiștilor acelui veac avea să se nască delirul totalitar al următorului secol.

„Lady L. este povestea perfectă, în sensul cel mai clasic: personaje bine definite, aventură, un ritm alert, suspans și o macabră întorsătură la final. Ca mai toate poveștile franceze, are spirit și eleganță. Ne duce cu gândul la o întâlnire între Maupassant și Edgar Allan Poe“ — Newsweek.

„Cu siguranță un alt fel de Romain Gary, și pentru cititorii lui o poveste cu arome puternice, aproape cum ar fi spus-o Maupassant, care trece cu eleganță de la începutul său sentimental la finalul surprinzător.“ Kirkus Reviews

Romain Gary – Lady L. Traducere din franceză de Doru Mareș. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 246 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.