Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategia Națională Anticorupție – un pas spre revirimentul sistemului judiciar

Guvernul a aprobat Strategia Națională Anticorupție – document programatic pentru următorii patru ani în acest domeniu vital şi obiectiv important asumat de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. „România are nevoie de un set solid de măsuri pentru prevenirea corupţiei, consolidarea climatului de integritate, creşterea transparenţei instituţiilor publice şi creşterea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, cu acest prilej, în cadrul şedinţei de Guvern de astăzi.

Strategia a fost adoptată în urma unei serii de consultări ale ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu reprezentanţii sistemului judiciar. „Voi utiliza toate competențele legale ale Ministerului Justiției pentru ca noul an 2022 să fie unul al revirimentului în sistemul judiciar”, s-a angajat ministrul Justiţiei în cursul dialogului cu profesioniştii din domeniu. „Agenda Justiției din anul 2022 este cea mai provocatoare şi complicată de la aderarea României la UE şi până în prezent”, a atras atenţia Cătălin Predoiu.

În vederea recuperării întârzierilor şi eliminării blocajelor din Justiţie, Strategia aduce elemente de noutate menite să eficientizeze acţiunile anticorupţie, precum: abordarea integrată a corupției și a criminalității organizate; accentul mai mare pe activitatea de prevenire și educare, atât la nivelul autorităţilor publice, cât şi al cetăţenilor, în vederea formării unei culturi a integrităţii; adăugarea protecției mediului şi a protejării patrimoniului cultural în categoria sectoarelor prioritare; remedierea lacunelor legislative şi o mai eficientă aplicare a legii. În acest sens, este de remarcat atenţia acordată interdicțiilor post-angajare din sistemul public în sistemul privat şi evaluării riscurilor de corupție şi a incidentelor de integritate în instituțiile publice centrale.

Strategia pentru perioada 2021-2025 are atât o bază ştiinţifică - un studiu criminologic și o cercetare sociologică derulate de Ministerul Justiției și Direcția Generală Anticorupție, cât şi fundamentul dialogulului ministrului Cătălin Predoiu cu membrii Secției pentru judecători, Secției pentru procurori, cu procurorii-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT, cu Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Procurorilor din România, Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, precum şi cu reprezentanţii personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor.

Să sperăm că această strategie va reprezenta impulsul necesar relansării luptei anticorupţie, într-un context în care România urmează să beneficieze, în următorii ani, de un aflux semnificativ de bani europeni. Cu tentaţiile aferente pentru cei vizaţi de strategia anticorupţie...

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.