Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studenții de la Drept se revoltă! Au făcut sesizare la CCR după mărirea taxelor: 'Voi pune capăt baroniadei universitarilor la CCR'

Studenti

Studenții de la Facultatea de Drept din cadrul Universității București se declară profund nemulțumiți de mărirea taxelor universitare. Reprezentantul studenţilor în Senatul Universităţii Bucureşti a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională în acest sens. De precizat este faptul că în anul acesta a mai avut loc o mărire de taxe.

Cei care vor face excepție de la reguliă sunt cei care susțin semniarii la universitate la doctorat. Gestul mai vine și în contextul în care la Facultatea de Drept de la București a avut loc un scandal monstru zilele trecute: aproape 50 de studenți au fost prinși în timp ce copiau la examene (mai multe aici).

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

„Din nefericire, astazi iar suntem in situatia de a discuta despre majorarea taxelor de scolarizare a studentilor Facultatii de Drept.

Acestea s-au mai majorat cu pana la 30% anul trecut + indexarea cu rata inflatiei (anulata de Tribunalul Alba prin Hotararea nr. 52/2021).

Traim vremuri grele, in care studentilor le e tot mai dificil sa fie studenti. Gratuitatea la tren a scazut, finantarea per capita stagneaza, bursele sunt inghetate, dar taxele se maresc constant.

Investitiile in baza materiala sunt modeste si tin mai mult de reparatii curente. Bancile din amfiteatre sunt tot rupte si inclinate suficient incat sa faci hernie de disc.

Studentii privescs neputinciosi cum taxele se maresc anual, dar calitatea actului educational stagneaza sau chiar scade.

De aceea, am sesizat Curtea Constitutionala cu problema dreptului arbitrar al universitarilor de a atabili taxe cand si cat vor (si instanta a quo mi-a admis trimiterea). Voi merge la Curte si voi reaseza autonomia universitara in matca ei constitutionala. Ma voi lupta sa arat judecatorilor ca educatia e serviciu public si ca e inadmisibil sa creasca taxele universitatilor in fiecare an si la sumele de pana la 50%

Pana atunci, vedem ca nimic nu poate opri universitatile sa majoreze anual taxele de scolarizare. Nu-i nimic, voi pune capat baroniadei universitarilor la CCR! Pentru ca stiu, vreau, pot si fac”, a precizat Andrei Nicolae Popa, reprezentantul studenţilor de la Drept în Senatul Universităţii Bucureşti.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Taxele anuale la drept prevedeau în 20.03.2020 sume precum: Licență 3700 lei; Master 4500 lei; Doctorat 6000 lei.

La precedenta majorare a taxelor decanul invoca o situaţie financiară dificilă a Facultăţii de Drept, care avea un important deficit bugetar.

"În anul 2019, facultatea noastră traversează cel mai adânc deficit bugetar de care își pot aduce aminte colegii. Pe lângă o așezare a salariilor de către direcția de resurse umane a Universității care rămâne bizară și despre care s-a mai discutat în consiliile noastre, principalii factori care au condus la acest deficit sunt politica salarială a guvernelor care au condus la creșterea cheltuielilor cu personalul, pe de o parte, și înghețarea veniturilor, pe de altă parte. Înghețarea veniturilor decurge din faptul că alocația bugetară nu a fost majorată dar, mai ales, taxele pe care le practicăm nu au crescut de cât cu rata inflației de foarte mulți ani ignorând totuși ca veniturile medii din România raportate la puterea de cumpărare s-au dublat în ultimii zece ani conform statisticilor oficiale.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Deficitul bugetar de anul trecut a fost hrănit cu depozitele de economii ale Facultății, depozite hrănite prin excedente istorice din vremea decanilor Ciobanu și Baias. Aceste economii se vor termina. Ele nu permit să supraviețuim pe această structură decât încă 2 maxim 3 ani, ceea ce este o perspectivă foarte limitată. Și în plus cred că este iresponsabil ca în prezent să înghițim, fără investiții notabile în infrastructură, ci doar pentru consum curent, întreaga agoniseală a epocilor trecute. În consecință este imperios necesar să mărim taxele, ca sursă de venituri, în scopul reducerii/eliminării deficitului bugetar. Pentru studenții înmatriculați în programele în curs, nu putem actualiza taxele de studiu decât cu rata inflației, conform regulilor adoptate la nivelul Universității anul trecut și convenite cu studenții", preciza decanul în motivarea demersului său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.