Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU- În SUA, utilizarea plasmei convalescente contra COVID19 a redus cu 40% numărul internărilor în spital și presiunea pe ATI

plasma

În timp ce la noi în țară locurile de la ATI sunt complet ocupate și sunt tot mai mulți pacienți internați în spital, un studiu dat recent publicității în Statele Unite ale Americii, arată că utilizarea plasmei convalescente în tratamentul contra COVID19 a redus cu 40% numărul internărilor în spital și presiunea pe secțiile de terapie intensivă.

Utlilizarea plasmei convalescente a avut o rată de vindecare de 94%, așa cum arată studiul publicat de medicii americani, studiu care a avut în vedere peste 500.000 de pacienți cărora li s-a administrat acest tip de tratament.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat tratamentul pacienților COVID-19 cu plasmă convalescentă (CCP) prin Programul de acces extins (EAP) și Autorizația de utilizare în caz de urgență (EUA), ceea ce a dus la utilizarea CCP la aproximativ 500.000 de pacienți în timpul primului an al pandemiei.

Medicii de la Johns Hopkins University și Mayo Clinic au urmărit numărul de unități de plasmă convalescentă (CCP) eliberate către spital și au corelat această utilizare cu datele de admitere în spital și de mortalitate pe parcursul anului.

Utilizarea CCP per admitere a atins un punct culminant după eliberarea EUA, studiul estimând că peste 40% dintre pacienții internați au primit plasmă convalescentă între sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii noiembrie 2020.

Autorii studiului estimează că reducerea utilizării plasmei convalescente, fenomen pe care l-au numit „ezitare plasmatică”, ar fi putut duce la 29.000 până la 36.000 de decese în exces în perioada de la jumătatea lunii noiembrie 2020 până în februarie 2021.

România nu a fost deloc preocupată de îmbunătățirea colectării și administrarii de plasmă convalescentă. Ba, mai mult, majoritatea Centrelor de Transfuzii au lăsat să se așeze praful pe aparatele de plasmafereză. Astfel, în luna martie a anului în curs a scăzut colectarea de plasmă cu 70% față de media lunilor anterioare și a scăzut administrarea cu 74%, în condițiile în care numărul celor care decedează din cauza Covid atinge cifre record.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.