Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Iubitorii de pește ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta un anumit tip de cancer

pixabay.com
peste

Un nou studiu demonstrează că iubitorii de pește ar putea fi mult mai predispuși în a dezvolta o formă de cancer de piele declanșată de melanocite, numită melanom.

Cercetătorii au urmărit peste 490.000 de americani în vârstă și au descoperit că 20% dintre cei care au consumat mai mult pește au avut un risc cu aproximativ un sfert mai mare de a dezvolta boala în decurs de 15 ani, față de cei care au consumat mai puțin, conform alephnews.ro.

Cu toate acestea, experții au subliniat că rezultatele arată doar o corelație și nu pot da vina în mod direct pe acest aliment.

„În general, peștele este o sursă sănătoasă de proteine, adesea bogată în acizi grași omega-3 antiinflamatori”, a declarat Amy Bragagnini, de la Mercy Health Lacks Cancer Center, din Grand Rapids, Michigan.

„Datorită beneficiilor sale, inclusiv legăturile cu o mai bună sănătate a inimii și a creierului, experții recomandă, în general, ca oamenii să mănânce două porții de patru uncii de pește pe săptămână”, a remarcat Bragagnini.

Peștele poate fi o „alternativă excelentă”, a spus ea, pentru persoanele care doresc să limiteze consumul de carne roșie și de carne procesată, care sunt legate, la rândul lor, de un risc mai mare de apariție a anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon și rectal.

De ce ar fi peștele legat de melanom, o boală care este cel mai strâns legată de factori de risc precum arsurile solare?

„Nu este clar”, a declarat cercetătorul principal Eunyoung Cho. Dar o ipoteză ar fi aceea că nu este vorba de pește, ci de contaminanți, cum ar fi mercurul, care pot exista la niveluri relativ ridicate în unele soiuri de pește.

„Cercetări anterioare au asociat expunerea la mercur cu un risc mai mare de melanom și alte tipuri de cancer de piele”, a precizat Cho, profesor asociat la Școala Medicală Warren Alpert a Universității Brown.

„Acesta este primul studiu care arată această asociere”, a spus Cho. „Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a reproduce aceste constatări înainte de a putea face orice recomandări dietetice”.

Constatările, publicate joi în revista „Cancer Causes and Control”, se bazează pe 491.000 de americani cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani, care au fost urmăriți timp de 15 ani. La început, aceștia au completat chestionare privind dieta, exercițiile fizice și obiceiurile de fumat și băutură.

Pe parcursul perioadei de studiu, puțin peste 5.000 de participanți au fost diagnosticați cu melanom malign, în timp ce aproape 3.300 au dezvoltat melanom de gradul zero, în cazul în care celulele de melanom „precanceroase” se află pe stratul superior al pielii, dar nu au pătruns în straturile mai profunde.

Echipa lui Cho a descoperit că persoanele din primele 20% în ceea ce privește consumul de pește aveau un risc cu 22% mai mare de melanom malign și un risc cu 28% mai mare de melanom „in situ” (de gradul zero), comparativ cu participanții care au consumat mai puțin pește. Acest grup a consumat aproape 43 de grame de pește pe zi.

Aceste riscuri mai mari s-au menținut și atunci când cercetătorii au luat în calcul alte obiceiuri de viață, rasa, nivelul de educație și locul de trai al persoanelor.

„Cu toate acestea, în studiu au lipsit detaliile privind obiceiurile personale ale oamenilor în materie de plajă”, a declarat Dr. William Dahut, director științific al Societății Americane de Cancer.

Ambii cercetători implicați în studiu au fost de acord că această constatare este greu de explicat. „Este posibil ca tipul de pește să conteze”, a speculat Cho.

Ea a adăugat că studiile viitoare ar putea analiza dacă anumite soiuri de pește sunt legate de un risc mai mare de melanom.

În ceea ce privește melanomul malign, Dahut a spus că tacticile principale de prevenire rămân aceleași: limitarea expunerii la razele ultraviolete de la soare și verificarea pielii pentru a vedea dacă apar creșteri noi sau modificări ale alunițelor existente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.