Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Rasismul, un factor care agravează astmul rezistent la tratamentul standard, în SUA

www.agerpres.ro

Un nou studiu arată că discriminarea rasială cu care se confruntă copiii și tinerii afro-americani exacerbează un tip de astm care nu răspunde la tratamentul standard, informează Xinhua, citând rezultatele unui studiu american.

Cei 576 de participanți la studiu, afro-americani cu astm bronșic, cu vârste cuprinse între 8 și 21 de ani, au fost chestionați în legatură cu simptomele și medicația lor și testați pentru a vedea cum răspund la administrarea de albuterol, un bronhodilatator inhalator care descongestionează căile respiratorii inflamate.

Albuterolul este principala terapie împotriva astmului bronșic, însă pacienților care necesită doze regulate le sunt prescriși de obicei corticosteroizi inhalatori ca tratament preventiv pentru ameliorarea simptomelor și a funcției pulmonare, anunță Agerpres.

Citește și: Un vaccin care scade nivelul de colesterol 'rău' promite imunizarea contra riscului de ateroscleroză

"În astmul bine ținut sub control, te-ai aștepta la un răspuns scăzut la albuterol, deoarece pacientul nu are multe simptome, iar căile respiratorii nu sunt inflamate", a explicat Neeta Thakur, asistentă la Universitatea din California, San Francisco (UCB).

Participanții au fost supuși de asemenea testelor de sânge pentru a măsura cantitatea de factor de necroza tumorală TNF-alfa, o citokină proinflamatorie implicată într-o serie de boli și identificată în niveluri ridicate la unii pacienți cu astm bronșic care răspund slab la tratamentul standard. În plus, participanții la studiu au fost întrebați dacă au fost hărțuiți, făcuți să se simtă inferiori sau împiedicați să facă ceva "din cauza rasei, etnicității, culorii sau limbii", la școală, la spital, la solicitarea de servicii, într-un magazin sau într-un restaurant.

Dintre aceștia, 281, sau aproape jumătate, au raportat experiențe de discriminare rasială la un moment dat în viață.

În studiul publicat în revista PLOS One, cercetătorii au descoperit că participanții care au raportat că nu au experimentat discriminare rasială erau de circa două ori mai susceptibili de a avea un astm bine ținut sub control (37%), comparativ cu cei care au admis că au trecut prin astfel de experiențe (21%). Răspunsul mediu la bronhodilatator a fost de 1,7% mai mare în grupul discriminat.

Disparitatea a fost amplificată atunci când cercetătorii au comparat răspunsul la bronhodilatator în rândul a 136 participanți discriminați cu TNF-alfa mai mare. Grupul discriminat a avut în medie un răspuns de 2,78% mai mare la bronhodilatator decât grupul nediscriminat.

Astmul afectează 11,2% dintre copiii afro-americani din Statele Unite, comparativ cu doar 7,7% dintre copiii caucazieni, potrivit National Institutes of Health (NIH) din SUA. De asemenea, rata mortalității provocate de astm este de aproape două ori mai mare în rândul afro-americanilor prin comparație cu cel al caucazienilor: 0,23 la 1.000 de persoane față de 0,13 la 1.000 de indivizi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.