Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Tratamentul agresiv în cancerul de prostată în faza incipientă este, de obicei, 'inutil'

doctor pacient

Intervenția chirurgicală ar oferi beneficii "neglijabile" multora dintre bărbații diagnosticați cu cancer de prostată în faza incipientă, conform concluziilor unui studiu efectuat timp de 20 de ani în Statele Unite, informează joi Xinhua.

În cazul acestor bărbați, care constituie majoritatea cazurilor de cancer de prostată diagnosticate recent, chirurgia nu a prelungit viața și de multe ori a dus la complicații serioase precum infecții, incontinență urinară și disfuncții erectile, potrivit cercetării publicate miercuri în "The New England Journal of Medicine".

"Acest studiu confirmă faptul că de obicei tratamentul agresiv este inutil", a subliniat într-o declarație Gerald Andriole, director în cadrul Diviziei de Chirurgie Urologică al Universității Washington, coautor al cercetării.

"Sperăm că descoperirile îi vor ține departe pe medici de la a recomanda chirurgia sau radiațiile pacienților cu cancer de prostată în fază incipientă și că îi vor ține totodată departe pe pacienți de la a considera că acestea sunt necesare", a completat el, potrivit Agerpres.

Citește și: Lovitură de proporții pentru pacienți: Se pregătește privatizarea unor centre de transfuzii / presă

Potrivit lui Andriole, 70% dintre pacienții recent diagnosticați cu cancer de prostată se află în fazele incipiente, ceea ce înseamnă că tumoarea este izolată în glanda prostatică și că aceștia au tumori non-agresive.

Pentru a evalua potențialele beneficii ale intervenției chirurgicale, oamenii de știință au ales în mod aleatoriu 731 de bărbați din Statele Unite având cancer localizat la prostată; în perioada 1994 — 2002, unii dintre ei au suferit o intervenție chirurgicală, iar ceilalți au fost monitorizați. Vârsta medie a subiecților a fost de 67 de ani la momentul înrolării în studiu.

Dintre cei 364 de bărbați care au fost operați de cancer la prostată, 223 — sau 61% — au decedat din alte cauze în timpul celor până la 20 de ani de observații, în comparație cu 245 de bărbați — sau 66% — din grupul de observație.

27 de bărbați — sau 7% — din grupul care a suferit intervenții chirurgicale au decedat ca urmare a cancerului de prostată, în comparație cu 42 de bărbați — sau 11% — din grupul de observație.

De asemenea, dintre bărbații tratați prin intervenție chirurgicală, 53 — sau 15% — au suferit de disfuncție erectilă, iar 63 — sau 17% — au raportat incontinență urinară. 45 de subiecți au dezvoltat alte complicații.

Totuși, datele au demonstrat că intervenția chirurgicală ar putea contribui la scăderea ratei mortalității în cazul unor bărbați, în special la cei care au o speranță de viață mare și risc intermediar de cancer de prostată.

În cazul bărbaților cu risc mare de cancer de prostată, chirurgia este de asemenea de multe ori benefică, la fel și alte tratamente precum radioterapia, a adăugat Andriole, potrivit sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.