Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Vaccinurile anti-COVID-19 actualizate oferă o protecţie îmbunătăţită comparativ cu cele iniţiale

vestidinrusia.ro
Moderna Pfizer vaccin

Vaccinurile COVID-19 actualizate oferă o protecţie sporită împotriva noilor variante de coronavirus în cazul persoanelor care au primit anterior până la patru doze din variantele mai vechi de vaccin, s-a constatat în urma unui studiu efectuat în Statele Unite, transmite miercuri Reuters.

Studiul, la care au participat peste 360.000 de persoane şi ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul medical Morbidity and Mortality Weekly Report, oferă primele dovezi conform cărora vaccinurile actualizate de la Pfizer-BioNTech şi Moderna oferă o protecţie îmbunătăţită comparativ cu cele iniţiale, informează Agerpres.

De la introducerea lor în septembrie, dozele booster (de rapel), care includ atât tulpinile iniţiale de coronavirus, cât şi variantele Omicron BA.4/5, au oferit un beneficiu sporit adulţilor de 18-49 de ani comparativ cu persoanele cu vârste mai înaintate.

Administrate la un interval de opt luni sau mai mult, eficacitatea vaccinală relativă a noilor boostere, comparativ cu dozele iniţiale de vaccin, a fost de 56% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18-49 de ani, de 48% în rândul celor de 50-64 de ani şi de 43% în cazul celor de 65 de ani şi peste această vârstă, potrivit studiului.

Variaţia în ceea ce priveşte eficacitatea a fost mai redusă, în intervalul 28-31%, atunci când dozele de rapel au fost administrate la 2-3 luni distanţă.

Autorii studiului au atras atenţia, însă, că este posibil ca participanţii să nu-şi fi amintit corespunzător statutul lor vaccinal, istoricul infecţiilor anterioare şi afecţiunile medicale subiacente, ceea ce ar fi putut influenţa rezultatele.

Până în prezent, aproximativ 35 de milioane de doze booster de vaccin actualizat au fost administrate pe teritoriul Statelor Unite, ceea ce reprezintă circa 10% din populaţia totală, conform datelor guvernamentale.

Autorii au atenţionat că rezultatele acestui studiu este posibil să nu poată fi generalizate în cazul tulpinilor viitoare de coronavirus, în contextul în care variantele dominante continuă să sufere modificări.

În ultimele doar două luni, sub-variantele BQ.1 şi BQ.1.1 de coronavirus au devenit dominante în Statele Unite, slăbind dominaţia sub-variantei BA.5 de Omicron, pe baza căreia au fost actualizate vaccinurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.