Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stupoare la Varșovia: Un judecător polonez a cerut azil politic în Belarus

X
judecator Polonia, azil Belarus

Un judecător polonez a fugit în Belarus și a cerut azil politic. În Polonia, magistratul a fost implicat într-un scandal cu șantaj și discreditarea altor judecători. Relațiile dintre Polonia și Belarus se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Un consilier prezidențial de la Varșovia îl denunță pe dezertor drept "ticălos și trădător", în timp ce ministerul de Externe se declară "șocat" de gest.

Un judecător polonez de rang înalt a cerut luni azil politic în Belarus, afirmând că face acest lucru în semn de "protest față de politica nedreaptă și dăunătoare a Poloniei" față de Belarus și Rusia. În scrisoarea sa de demisie publicată pe X, Tomasz Szmydt a spus că renunță la postul de judecător la Tribunalul Administrativ din Varșovia "cu efect imediat", potrivit Politico.

Szmydt și-a descris decizia ca fiind un protest împotriva "activităților de împingere a țării mele spre un conflict militar direct" cu Belarus și Rusia și a făcut apel la autoritățile poloneze să "normalizeze" și să stabilească "relații de bună vecinătate" cu Minsk și Moscova.

Polonia, șocată de gestul judecătorului

Judecătorul a apărut, de asemenea, la o conferință de presă la Minsk, unul dintre puținii aliați ai Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, lăudând regimul președintelui Alexander Lukașenko pentru că a condus o "țară înfloritoare". El a susținut că autoritățile de la Varșovia, sub influența Statelor Unite și a Marii Britanii, "conduc țara spre război".

Zborul său spre Minsk a fost denunțat la Varșovia. "Oricine fuge din Polonia în Belarus pentru a defăima Polonia și comunitatea NATO din care facem parte este un ticălos și un trădător", a declarat Stanisław Żaryn, un consilier al președintelui Andrzej Duda, reporterilor din Varșovia.

Ministrul de externe, Radosław Sikorski, s-a declarat 'șocat': "Este o informație șocantă pe care îmi este greu să o comentez".

Relațiile dintre Polonia și Belarus se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Varșovia a acuzat regimul de la Minsk că a orchestrat o criză a migrației de-a lungul graniței lor comune, că susține războiul Rusiei din Ucraina și că a zdrobit violent disidența după ce alegerile prezidențiale din 2020 au fost furate de Lukașenko.

Judecătorul, implicat în discreditarea Justiției

Nu este prima întâlnire a lui Szmydt cu faima. Site-ul polonez de știri Onet a raportat în 2019 că Szmydt a făcut parte dintr-un grup informal care a discutat despre cum să discrediteze judecătorii care nu au jurat loialitate fostului guvern naționalist al partidului naționalist Lege și Justiție.

Ulterior, el a schimbat tabăra și a ieșit în public în 2022 pentru a expune ceea ce a spus că este un comportament lipsit de etică al judecătorilor pro-guvernamentali.

Dezertarea lui Szmydt în Belarus nu este prima de acest fel. În decembrie 2021, soldatul polonez Emil Czeczko a fugit în Belarus și a apărut ulterior în mass-media de stat din Belarus pentru a critica modul în care Polonia a gestionat criza migrației. Czeczko s-ar fi sinucis la Minsk în martie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.