Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA îi calcă pe afaceriștii nord-coreeni - 28 de bancheri puşi sub acuzare pentru un amplu mecanism internaţional de spălare de bani

PixaBay
dolari bani spalare joc piramidal

Departamentul american al Justiţiei a pus sub acuzare joi 28 de bancheri sud-coreeni despre care afirmă că au luat parte la o amplă schemă internaţională de spălare de bani implicând o sumă estimată la 2,5 miliarde de dolari, prin încălcarea sancţiunilor care vizează regimul de la Phenian, relatează Reuters şi dpa, potrivit Agerpres.

Actul de acuzare de 50 de pagini dezvăluit joi la un tribunal federal din Washington prezintă detaliile unui întreg sistem de companii-paravan şi filiale externe "sub acoperire" creat de Banca nord-coreeană de comerţ exterior (FTB) în mai multe ţări, inclusiv China şi Rusia.

Scopul acestui mecanism, creat în 2013, era de a ocoli restricţiile internaţionale şi a permite astfel regimului nord-coreean să facă tranzacţii financiare pe plan global.

FTB a fost trecută pe "lista neagră" a SUA în 2013 şi a Consiliului de Securitate al ONU în 2017.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

Potrivit Ministerului american al Justiţiei, pentru crearea acestei reţele FTB şi-a trimis angajaţi inclusiv în ţări ca Thailanda, Libia, Austria şi Kuweit şi a ajuns să dispună de peste 250 de companii paravan. Pe lângă cei 28 de bancheri nord-coreeni, între care se numără doi foşti preşedinţi ai băncii şi doi foşti vicepreşedinţi, au fost puşi sub acuzare şi cinci cetăţeni chinezi.

Un oficial american a menţionat că o parte din cei 2,5 miliarde de dolari rezultaţi prin acest mecanism fraudulos au fost destinaţi susţinerii programelor de arme nucleare şi rachete balistice ale Coreei de Nord, din cauza cărora regimul de la Phenian face obiectul sancţiunilor ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.