Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA și Coreea de Sud pregătesc o ripostă MILITARĂ dură, după noul tir cu rachetă al Phenianului

sua coreea de nord

SUA, Japonia, Coreea de Sud, UE şi Franţa au condamnat al doilea tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în decurs de o lună, efectuat vineri de Coreea de Nord, ceea ce a determinat Washingtonul şi Seulul să declare că i-au în calcul "opţiuni de reacţie militară", relatează France Presse.

Liderul comunist nord-coreean Kim Jong-Un a declarat că întregul teritoriu al SUA este în raza unei lovituri a Phenianului, după acest nou test cu rachetă, care a căzut în Marea Japoniei.

Agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA a asigurat sâmbătă că testul, supervizat personal de către Kim Jong-Un, a fost o reuşită.

Citește și: Aflat la Constanța, comandantul american al SNMG-2 ne pune 'ÎN GARDĂ': 'Nu putem şti ce ameninţări neprevăzute pot apărea'

"Întregul teritoriu american este în raza tirului nostru, nu contează unde, nu contează când", a afirmat Kim Jong-Un, citat de KCNA.

Agenţia de presă a precizat că racheta respectivă este o versiune ameliorată a Hwasong-14 ICBM, care a parcurs 998 km în 47 de minute, atingând o altitudine maximă de 3.724 metri.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că "SUA vor lua măsurile necesare pentru a asigura securitatea teritoriului naţional american şi pentru a-şi proteja aliaţii din regiune".

China, principalul aliat al Phenianului, a condamnat sâmbătă acest test, subliniind că ea "se opune încălcărilor de către Coreea de Nord a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU". Beijingul "speră că toate părţile vizate vor da dovadă de prudenţă şi vor evita să intensifice tensiunile ".

Secretarul de stat american Rex Tillerson a estimat că "în calitate de susţinători economici ai programului nuclear balistic" al Phenianului, Beijingul şi Moscova poartă o "responsabilitate specială" în agravarea acestei ameninţări.

Drept reacţie, SUA şi Coreea de Sud efectuează un exerciţiu militar utilizând rachete tactice (ATACMS) sol-sol americane şi rachete balistice sud-coreene Hyunmoo II, a indicat vineri seara un purtător de cuvânt al armatei terestre americane.

Exerciţiul comun s-a desfăşurat sâmbătă dimineaţă devreme, potrivit orei Seulului, la puţin după anunţarea de către Pentagon că şefii militari americani şi sud-coreeni discutaseră despre "opţiuni de reacţie militară".

Pentagonul pregăteşte de mai mult timp eventualitatea unui conflict cu Phenianul, dar limbajul tranşant utilizat marchează o evoluţie. Anterior, el se mulţumea să critice tirurile, dar fără să menţioneze opţiuni militare ca represalii.

Potrivit armatei terestre, rachetele ATACMS pot fi desfăşurate rapid, permiţând lovituri precise în adâncimea teritoriului pe toate tipurile de ţinte.

Citește și: Rogozin anunță MAREA RĂZBUNARE: Ce sancțiuni va primi România după scandalul monstru de ieri

Aceste dispozitive "lansaseră deja rachete în apele teritoriale ale Coreii de Sud de-a lungul coastei estice în 5 iulie", a precizat armata americană.

Coreea de Sud a anunţat, între altele, sâmbătă că ea intenţionează să accelereze desfăşurarea pe teritoriul său - îngheţată în iulie - a scutului antirachetă american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), atrăgându-şi un sever avertisment din partea Beijingului, care i s-a opus ferm.

Această desfăşurare "nu va face decât să complice problemele", potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe chinez.

Agenţia nord-coreeană KCNA a publicat sâmbătă un comunicat prin care promite, ca şi de alte ori în trecut, "o soartă mizerabilă" guvernului Coreii de Sud dacă îşi continuă obiectivul de a desfăşura THAAD.

Donald Trump avertizase vineri că testele nord-coreene constituie o acţiune "imprudentă şi periculoasă", care vor "izola şi mai mult" Coreea de Nord. "Ameninţând lumea, aceste arme şi teste izolează şi mai mult Coreea de Nord, slăbindu-i economia şi sărăcindu-i populaţia", a spus el, potrivit Agerpres.

Până în prezent, strategia americană - fie că este vorba de administraţia Trump sau de cea a lui Barack Obama - nu şi-a arătat roadele: în pofida unei înăspriri a sancţiunilor internaţionale ale ONU şi a presiunilor asupra Chinei, Phenianul şi-a continuat programele balistic şi nuclear.

Tirul de vineri survine după primul test reuşit în 4 iulie, Ziua Independenţei SUA, cu o rachetă ICBM presupusă a fi capabilă să atingă sud-vestul SUA.

Unii experţi estimează că racheta testată vineri ar fi semnificativ mai puternică şi susceptibilă, potrivit încărcăturii sale, să atingă coasta de est a SUA, inclusiv New York-ul.

Kim Dong-Yub, de la Institutul de studii extrem orientale al Universităţii Kyungnam, consideră că Phenianul ar putea să fi reuşit să miniaturizeze încărcături până la 750 kg, ceea ce ar conferi unei rachete o rază de acţiune de 10.000 km.

"Ţinând seama de rotaţia Terrei, aceasta înseamnă că ea ar putea atinge nu numai oraşe din vest, ci şi New York şi Washingtonul", a declarat el pentru AFP.

Citește și: Prima REACŢIE de la Bruxelles în scandalul interzicerii lui Rogozin în România: 'A fost o PROVOCARE'

În Japonia, una dintre ţările cele mai expuse ameninţării nord-coreene, şeful diplomaţiei Fumio Kishida a explicat că a convenit cu Rex Tillerson într-o convorbire telefonică să pună "cât mai multă presiune posibilă" asupra Phenianului, cu o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU "cuprinzând măsuri severe" şi "lucrând la aceasta cu China şi Rusia".

Racheta nord-coreeană "a căzut în zona noastră economică exclusivă, în Marea Japoniei" fără să facă pagube, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Shinzo Abe, care a convocat Consiliul de securitate naţională, la iniţiativa preşedintelui sud-coreean Moon Jae-In.

UE a condamnat noul test şi Franţa a invitat la "adoptarea rapidă a unor sancţiuni suplimentare şi puternice" prin ONU.

ONU a aplicat şase serii de sancţiuni Phenianului din 2006 şi a întărit în mod special două rezoluţii adoptate anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.